European Media Partner
Ferry Jainathsingh, Freelance online marketeer DIGITALISERING

Het digitale landschap in de coronacrisis

De coronacrisis raakt ook het digitale landschap. Op dit moment zie je dat bedrijven bepalen wat ze op de korte en langere termijn kunnen doen. Dit doen zij bijvoorbeeld door hun budgetten te verkleinen of te pauzeren. Ook kunnen sommige mensen niet hun producten of diensten leveren doordat zij te weinig personeel tot hun beschikking of noodgedwongen hebben. Zo werken veel mensen thuis, maar er zijn ook mensen die niet thuis kunnen werken, doordat ze de techniek missen. Deze bedrijven besluiten dan ook veelal hun marketing af te remmen of te pauzeren.  

Ook Ferry Jainathsingh, freelance online marketeer, ziet deze ontwikkelingen in het digitale landschap. “Halverwege februari zag ik dat Coolblue zijn Google advertentie activiteiten gepauzeerd had. Iedereen dacht toen dat ze misschien door Amazon gekocht zouden worden. Echter, hebben zij goed de situatie in China ingeschat en zagen zij dat China niet meer kon leveren door het Corona virus.” Dit zou ook gevolgen hebben voor hun voorraad, dus besloten zij de Google activiteiten te pauzeren en bijvoorbeeld samenwerkingen met bloggers op te schorten, volgens Jainathsingh. “Tegelijkertijd zie je dat de ene sector stil ligt, terwijl de andere sector gewoon doorgaat. Bedrijven spelen daar ook op in wat betreft hun marketing. Neem nu bedrijven die spullen aanbieden om in huis te gebruiken, zoals sportattributen, die kunnen in deze periode goede zaken doen.”


Naar mijn mening is het juist goed om in deze tijd op de branding van je bedrijf in te zetten, aldus Jainathsingh. “Je ziet dat mensen niet echt risico durven te nemen in tijden van crisis, zowel bij de aanbieder als de afnemer. Het aanschaffen van duurdere producten schuiven we liever door. Maar je ziet wel dat heel veel mensen nu online zijn en op social media zitten.” In China zaten de mensen gemiddeld 7,5 uur per dag op social media tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Ook bijvoorbeeld sporters en sportscholen zijn nu heel actief op de socials en dat bereikt ook hun volgers. Voor bedrijven is het dan ook zaak om hier op in te spelen, voor de korte, maar ook voor de langere termijn. Het gebruik van social media kan heel belangrijk zijn in onzekere tijden, zeker nu deze explosief toeneemt, voor bedrijven, aldus Jainathsingh. “Twitter is bijvoorbeeld in Nederland niet heel groot, maar is in het huidige kwartaal al met acht procent gestegen.” Het is dan ook een uitdaging voor Twitter om de gebruikers vast te houden na de crisis, aldus Jainathsingh.  


“Bedrijven die al een grote online community hebben moeten vooral actief blijven, maar voor een bedrijf dat ineens overactief op sociale media is in een crisis, kan dit voor volgers als wanhopig overkomen. Bedrijven die zich nu richten op branding creëren zo ook leads voor zichzelf om, na de coronacrisis, op terug te komen.” Bovendien zijn advertentiekosten nu goedkoper. Bij advertentiekosten draait het om concurrentie, die nu minder is, waardoor de kosten voor advertenties lager zijn. Dit kan voor bedrijven zeer gunstig zijn, aldus Jainathsingh. 


“We geven ons geld nu niet uit, maar het is er (nog) wel. Ik verwacht dan ook dat mensen online gaan kopen, als beloning voor het thuis blijven en thuis werken.  We moeten waarschijnlijk onze zomervakanties gaan uitstellen en langer thuisblijven en daarvoor in de plaats gaan we onszelf (waarschijnlijk) belonen met bijvoorbeeld een nieuwe bank of stoel.” Dit is voor veel bedrijven een mogelijkheid om op in te spelen, besluit Jainathsingh. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles