European Media Partner

Het belang van samen zijn

De huidige crisis is voor iedereen lastig, maar dat is voor zangeres en actrice Willeke Alberti geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. “Je moet het aanvaarden, maar ook bezig blijven en naar de toekomst kijken.”

Eigenlijk voelt ze zich qua gezondheid kiplekker. Het afgelopen jaar was voor Willeke Alberti ontzettend druk, maar nu kan ze juist wat rust nemen, al had ze het natuurlijk liever anders gezien. “We moesten midden in het jaar stoppen en dat kwam als een enorme klap voor ons allemaal. Voor de cultuursector is dit enorm zwaar, maar ik geniet zo veel mogelijk van de rust die ik nu kan nemen. Dat moet ook, want we moeten straks fit genoeg zijn om het allemaal weer op te bouwen.”


Willeke Alberti, zangeres & actrice


Toch zit ze ook nu niet stil. Normaal gesproken zet Alberti zich met de Willeke Alberti Foundation juist in voor ouderen en mensen met een beperking, een groep die nu enorm zwaar getroffen wordt door de crisis. “En dat doe ik ook nog steeds”, vertelt ze. “Ik probeer nog steeds filmpjes en selfies te maken en die op te sturen, om de mensen wat hoop te geven. Als het allemaal voorbij is, en ik mag gezond blijven, dan sta ik ook meteen weer op de planken in de zorginstellingen en in de theaters. We zijn nu al hard bezig met plannen om de hele zorg te gaan verwennen, zodat we iedereen weer blij kunnen maken. Dat hebben we na deze tijd hard nodig.”


Eenzaamheid ziet Alberti dan ook als het meest nadelige gevolg van de maatregelen. “Niet alleen voor de ouderen, maar ook voor jongere mensen. Er zijn zoveel mensen alleen en dat vind ik het allerergste. Ik vind ook dat we met zijn allen aan de toekomst moeten werken. Toen ik jong was was het heel gewoon dat je elkaar hielp als iemand in de buurt het even moeilijk had en dat zie je nu gelukkig ook weer terugkomen. Men zet zich echt in voor elkaar. Daarbij moeten we ook nadenken over straks, hoe gaan we verder als de coronacrisis voorbij is? Ik vind dat we dan ook beter voor elkaar moeten gaan zorgen en elkaar wat meer moeten respecteren.”


De moderne technologie maakt het volgens Alberti wel een stuk makkelijker, ook voor ouderen. “Ik word continu op de hoogte gehouden van het leven van mijn kinderen en kleinkinderen”, vertelt ze. “Ze sturen filmpjes, foto’s en we (video)bellen natuurlijk ook regelmatig. Mijn jongste kleinkind heb ik pas twee keer gezien en zie ik nu groeien op de filmpjes. Dat doet wel pijn, maar ik merk juist dat ik nu nog veel meer contact met ze heb dan voorheen. De ouderen die het nog kunnen leren zou ik een smartphone ook echt willen aanraden. Dat maakt het contact houden zoveel makkelijker. Dan kan je zelf ook nog wat meer het initiatief nemen, desnoods met een beetje hulp van de zuster.”


Of ze ooit nagedacht heeft over pensioen? Eigenlijk niet. “Ik heb het geluk dat ik gekozen heb voor een vak waarmee ik alle kanten op kan, en dat heb ik ook gedaan. Ik heb geacteerd, gezongen en zelfs in de trapeze gehangen. Ze noemen het ook wel eens mijn verslaving en dat is het ook wel een beetje. Ik vind het gewoon prachtig om herinneringen met mensen te delen en samen herinneringen op te halen. Soms zing ik ‘Ik geef je mijn hand’ en dan pakt iemand mijn hand, die warmte die je kan delen, dat is zo belangrijk. Dus optreden in de zorg zal ik altijd blijven doen, tot het echt niet meer kan.” 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles