European Media Partner

Het belang van een betrouwbare zelftest

Op 5 maart ’21 heeft demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd dat de sneltesten voor corona beschikbaar worden voor de consument. Leveranciers en fabrikanten kunnen een speciale ontheffing aanvragen voor dit product, zodat het verkocht mag worden in de winkels als zelftest.

Een van de fabrikanten die inmiddels de ontheffing heeft aangevraagd, is de Amerikaanse fabrikant Healgen Scientific LLC. Deze vooraanstaande fabrikant heeft inmiddels miljoenen sneltesten in de hele wereld geleverd aan verschillende overheden, zo ook in Nederland. 

 

De corona sneltesten zijn uitermate geschikt om snel corona te detecteren. De sneltest heeft een simpele testprocedure en geeft resultaat na 15 minuten. Door meer en meer te gaan testen kunnen we sneller corona opsporen en verspreiding voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat deze testen van goede kwaliteit zijn en dan ook zeer nauwkeurig zijn. De resultaten van verschillende coronatesten kunnen nogal uiteenlopen. “Alle corona sneltesten presteren goed op het moment dat mensen een veel virus bij zich dragen en veel symptomen hebben. Echter wanneer mensen mildsymptomatisch of zelfs asymptomatisch zijn, dan verschillen veel sneltesten in de betrouwbaarheid.”, aldus Jet Schonewille.

 

Wat is volgens Jet Schonewille belangrijk aan een zelftest. “Er wordt verwacht dat veel mensen de zelftesten zullen gaan gebruiken voordat ze op bezoek gaan bij bijvoorbeeld familie, wellicht straks een concert zullen gaan bezoeken, als de maatregelen het toelaten of regelmatig preventief zullen gaan testen zodat men weer naar kantoor kan. In deze situaties is het vooral belangrijk dat de sneltesten nauwkeurig zijn bij preventief gebruik. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de uitslag, want zij zullen hun vervolgacties hierop bepalen.”

 

Er zijn een aantal sneltesten van grote fabrikanten die hieraan voldoen, waaronder de sneltest van Healgen Scientific LLC. Deze sneltest scoort hoog in de sensitiviteit bij de validatie van mildsymptomatische mensen in de GGD-teststraten, welke is uitgevoerd door het RIVM. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles