European Media Partner

Het belang van cybersecurity

Drie vragen aan Rick Hofstede, Technology @ Tesorion

 

Waarom is cybersecurity zo belangrijk?

“Omdat het gaat om de continuïteit van de onderneming. Vrijwel honderd procent van alle bedrijven is afhankelijk van cloud- en andere internetdiensten. Als dat gevaar loopt, dan vormt dat een groot risico van de businesscontinuïteit. Wat opvalt, is dat het verhelpen van problemen veel meer kost dan het vooraf beveiligen. Veel bedrijven hebben dat onvoldoende in de gaten.”

 

Wat zijn de eerste stappen op het gebied van cyberveiligheid?

“Als je onvoldoende kennis van deze materie hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je een vertouwde partner krijgt, die met je meedenkt en een plan maakt om je organisatie veilig te krijgen. Vervolgens krijg je stap voor stap controle over je eigen infrastructuur, hetgeen begint met grip op en inzicht krijgen in het netwerk.”

 

Wat moet je als onderneming doen wanneer je wordt geraakt door een aanval?

“Neem direct contact op met een expert. Wij kennen bijvoorbeeld een Computer Security Incident Response Team (CSIRT) dat in staat is om snel te handelen bij een cyberaanval. Ga in ieder geval niet zelf lopen prutsen: dan raak je waarschijnlijk alleen maar dieper in de ellende. Bovendien vernietig je dan bewijslast.”

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles