European Media Partner

Hergebruik van water in de toekomst op grote schaal nodig

Logisticon Water Treatment is een 32 jaar oud familiebedrijf met 85 medewerkers, gevestigd in de polder, in Groot Ammers, vlakbij Rotterdam. Zij bedenken en bouwen waterzuiveringen en plaatsen deze in binnen- en buitenland bij hun klanten. Alles in eigen beheer en dat maakt het bedrijf bijzonder. Daarbij staat kwaliteit hoog in het vaandel en brengen zij graag mensen samen om tot oplossingen te komen. 

Door klimaatverandering krijgen we te maken met andere hoeveelheden neerslag door het jaar heen, vertelt Frank Cammaert, directeur en eigenaar van Logisticon. Zo is het voorjaar en/of het najaar droog en zijn de zomers nat. De toevoer van water is niet regelmatig en dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van water gedurende het hele jaar. Daarmee neemt ook de druk op onze beschikbare drinkwaterbronnen toe. Is er voldoende drinkwater beschikbaar voor de burger in de toekomst? En is er genoeg water om de industrie en grote fabrieken te laten draaien? 


“Nederland is een waterland en water kost hier weinig geld, maar het hergebruiken van water kost in veel gevallen meer geld. Iedereen wil graag meegaan in de duurzaamheidstrend, maar het hergebruiken van water zorgt voor een toevoeging in de kostenstructuur en dat is voor velen een obstakel en dat weerspiegelt zich in de waterprijs.” Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Op grote schaal, bij de grootverbruikers van water, zoals grote fabrieken, valt heel veel te halen, gaat Cammaert verder. “Wanneer je op grote schaal water gaat hergebruiken is dit financieel haalbaar.” 


Zo heeft Logisticon het Nederlandse Croda, een wereldwijde leverancier van specialiteitenchemicaliën op basis van natuurlijke grondstoffen, voorzien van een afvalwaterhergebruik installatie die daarmee de eerste stap zette om een grote bijdrage te leveren aan het verder verbeteren van duurzaamheid van haar productie in Gouda, vertelt Cammaert. “Met deze installatie wordt de onttrekking van ongeveer 500.000 ton grondwater per jaar voorkomen, reduceert het gebruik van chemicaliën voor de huidige waterzuiveringsprocessen met meer dan 90 procent, worden grote hoeveelheden CO2 bespaard bij de productie en neemt de lozing van zouten op het oppervlaktewater sterk af. We kijken dus niet alleen naar het hergebruiken van water, maar kijken verder om het gehele bedrijfsproces te verduurzamen.” Voor Croda was de verduurzaming van haar productieproces in Gouda, het behalen van ambitieuze milieudoelstellingen en het verlaten van een oude, dure behandelingstechniek belangrijker dan enige extrakosten per kubieke meter geproduceerd water. 


Doordat Logisticon veel op eigen productielocatie prefabriceert hebben zij de afgelopen periode de gevolgen van de huidige Coronacrisis kunnen beheersen, aldus Cammaert. “Daarnaast waren we niet vol in de uitvoering bij projecten in het buitenland, maar hebben wij diverse projecten in ondermeer Suriname, Brazilië en Spanje grotendeels kunnen voortzetten waar ik heel trots op ben. 


“Door partnerships komen wij tot de beste oplossingen voor de laagste kosten. Wij zien onze klanten dan ook niet als klanten, maar als partners. Daarbij kijken we naar alle aspecten van de bedrijven van onze partners met de meest innovatieve technologieën, die goed toepasbaar zijn.” 


Wil je meer weten over Logisticon Water Treatment? Ga dan naar www.logisticon.com


Delen

Journalist

Related articles