European Media Partner

Heel Nederland gaat aan de e-bike

Nederland is natuurlijk een fietsland bij uitstek en de afgelopen jaren zijn we ook steeds meer een e-bike land bij uitstek geworden. “De vraag naar e-bikes is enorm toegenomen in de afgelopen jaren.”

Niet alleen e-bikes voor woon-werkverkeer, maar ook e-mountainbikes zijn mateloos populair, vertelt Bart Oosting van Merida Benelux. “Wij focusten met Merida altijd al meer op de sportieve kant. Merida is echt groot geworden in het mountainbiken en heeft dan ook het meest succesvolle mountainbike team ooit voortgebracht. Toen e-mountainbikes aan populariteit begonnen te winnen zijn we daar natuurlijk gelijk in meegegaan.”


Wanneer je de keuze maakt voor een e-bike of e-mountainbike kan dat verschillende redenen hebben. “Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand door een fysieke aandoening niet langer kan fietsen op een gewone fiets of mountainbike”, vertelt Oosting. “Of omdat er grote afstanden moeten worden afgelegd. Maar we zien ook fanatieke mountainbikers die vooral extra snelheid willen maken om zo hun fietsplezier te verhogen. De e-bikes ondersteunen tot 25 kilometer per uur, een snelheid die hele fanatieke bikers zelf ook kunnen halen, maar de ondersteuning maakt het net even wat gemakkelijker.”
Het aanbod aan e-bikes is groot en divers, dus de keuze is niet altijd makkelijk. “Maar er is altijd een fiets bij die aansluit bij je behoeften”, vertelt Oosting. “Als je enkel in Amsterdam gebruik maakt van je fiets, dan zal je aan een motor met 40 newtonmeters koppel al genoeg hebben, maar als je ook in de Ardennen wilt fietsen heb je iets meer kracht nodig. Per model kijken we dan ook welke motor en accu het beste passen bij het doel waarvoor de fiets gebruikt gaat worden. De nieuwste EP8-bike levert door de Shimano EP8 motor bijvoorbeeld heel veel ondersteuning waardoor je met gemak de berg op kan fietsen, terwijl je in de stad juist een motor wil die stiller is.” 


Daarnaast is het volgens Oosting ook belangrijk dat een e-bike vooral gemak brengt, ook wanneer het aankomt op service. “Je wilt niet dat er iets aan je fiets kapotgaat als je lekker met je e-mountainbike door de bergen in Oostenrijk aan het crossen bent. Daarom kiezen we ook voor Shimano, omdat zij een producent zijn van motoren, accu’s en alle andere onderdelen die wereldwijd actief is.  Dat betekent dat er altijd service geleverd kan worden, waar ter wereld je ook aan het fietsen bent. Je komt nooit zonder fiets te zitten.”


Dat de fietsen van Merida van hoge kwaliteit zijn blijkt ook uit het feit dat zij genomineerd zijn voor de RAI e-bike verkiezing van het jaar. “Ja dat is natuurlijk ontzettend leuk”, vertelt Oosting trots. “We hebben een aantal jaar niet meegedaan en dit jaar lanceerden we onze EP8-editie, een krachtige e-bike die we vernoemd hebben naar de enorm sterke motor die erin zit. Door samenwerking tussen onze Duitse Research en Development afdeling, de productie in Taiwan en de onderdelen van Shimano kwamen we tot een prachtige fiets van hoge kwaliteit. De accu zit geïntegreerd in het frame, waardoor ook het design niets te wensen overlaat. We waren zo overtuigd van de set up van de fiets en de kwaliteit van de onderdelen dat we deze gelijk aangemeld hebben. En nu zitten we dus bij de laatste drie, daar zijn we heel trots op.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles