European Media Partner

Haaruitval heeft grote psychologische impact

Uit het Nationaal Haarverliesonderzoek blijkt dat zes op de tien Nederlandse mannen en een derde van de Nederlandse vrouwen kampt met haarvlies, vaak al op jonge leeftijd. Voor zes op de tien vrouwen is haaruitval een nachtmerrie. Ook voor veel mannen is haarverlies moeilijk. Hoewel veel mensen met haarverlies zich somber en onzeker voelen, zoeken de meesten geen deskundige hulp en informeren ze zich nauwelijks over oorzaken of mogelijke behandelingen. 

Esther kreeg acht jaar geleden ook te maken met plotselinge haaruitval op jonge leeftijd. “Van de ene op de andere dag was mijn haar aan het uitvallen. Ik stond onder de douche mijn haren te wassen en ik hoorde iets vallen. Ik dacht nog, ik zal wel te veel shampoo hebben gebruikt, maar op de grond lag een bos haar. Ik kon niet beseffen dat het van mij was. Ik stopte met het gebruiken van elastiekjes, omdat ik bang was dat daardoor mijn haren eruit werden getrokken. De maanden daarop werd ik steeds wanhopiger, ik herinner mij niet alles meer.” Voor mijn eigen bescherming ben ik een aantal dingen vergeten die toen zijn gebeurd, aldus Esther. 


“Je hebt constant het idee dat de mensen naar je kijken, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Maar ik durfde de mensen niet meer aan te kijken. Ik zei feestjes af en ging zo vroeg of zo laat mogelijk naar de supermarkt om maar zo min mogelijk mensen tegen te komen. Het gaat je hele leven beheersen. Daarnaast ben ik alle emoties tegengekomen. Je bent verdrietig, angstig, onrustig en soms ook boos. Het hele spectrum van gevoelens komt voorbij. Wat ik daarnaast kwalijk vond was dat mijn huisarts niet besefte wat voor psychologisch effect haarverlies voor mij had. Ik ging er niet dood aan, dus wat was het probleem, volgens mijn huisarts.”


Ze was zo wanhopig, dat ze alles maar ging proberen. “Zo heb ik gekeken naar make up, haarstukjes en medicijnen. Maar heel veel medicijnen tegen haaruitval zijn slecht voor de gezondheid en hebben mogelijk nare bijwerkingen. Toch slikken veel mensen die medicijnen, uit pure wanhoop. De impact van haarverlies op zowel vrouwen als mannen is niet te bevatten.” Bij mannen is het wat meer geaccepteerd dat zij kaal worden. Toch hebben ook zij heel veel moeite met haaruitval, volgens Esther.  “Eén op de tien mannen voelt zich er onzeker en somber door en zijn dagelijks bezig met hun haarverlies. Bij vrouwen is dat aantal een stuk hoger, namelijk één op de drie. Daarnaast draagt één op de twaalf mannen en één op de zeven vrouwen haarverlies als een geheim met zich mee.” De Nederlandse Haarstichting heeft deze cijfers gepubliceerd met het Nationaal Haarverliesonderzoek om het taboe rondom haarverlies bespreekbaar te maken en aandacht te geven aan de psychologische impact van haarverlies. “Er zijn ontzettend veel factoren die mee kunnen spelen bij haaruitval, denk bijvoorbeeld aan stress”, besluit Esther. “Door corona zien veel kappers nu vaker haarverlies in de praktijk door de enorme stress die veel mensen te verduren hebben gehad. Er zijn oplossingen en verklaringen voor haarverlies, maar laat je daarover informeren en zoek deskundige hulp. Alleen zo wordt het taboe rondom haarverlies bespreekbaar.” Inmiddels heeft Esther de werkende oplossing gevonden en heeft ze weer een volle haardos. 

Delen

Journalist

Related articles