European Media Partner

Groenten en fruit: niet alleen gezond, maar maakt je ook nog eens vrolijk!

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit. En maar liefst tachtig procent van de Nederlanders komt daar niet aan. De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot het jaar van groenten en fruit. Hoogtijd om ervoor te zorgen dat Nederland en de rest van de wereld het belang van groenten en fruit gaan inzien en dit meer gaan eten. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit is samen met Food Cabinet en partners de campagne 'Geef kleur door' gestart, we spreken ambassadeur van deze campagne Nadia Zerouali.

“Nog altijd liggen de ongezonde keuzes, zoet, zout en vet in de supermarkten voor het grijpen”, vertelt Nadia Zerouali, culinair schrijfster en presentatrice. “Ook in de ziekenhuizen en scholen. En dat moet echt anders. Met ‘Geef kleur door’ willen we iedereen ervan overtuigen dat groenten en fruit niet alleen hartstikke gezond zijn en vol zitten met vitaminen, vezels en mineralen, maar dat het ook nog eens kleur en geur aan ons leven geeft. Je wordt er dus ook nog eens hartstikke vrolijk van!”


Eigenlijk is het heel raar dat we in Nederland zo weinig groenten en fruit eten. “Ik woon al jaren in Almere en Flevoland is één van de grootste voedselproducenten van groenten en fruit ter wereld. Op het gebied van het produceren van groenten en fruit zijn we de allerbeste, maar op het gebied van eten bevinden we ons in de achterhoede. Het aanreiken van groenten en fruit voor iedereen is dan ook hét doel van dit jaar. Vaak hoor je dat groenten en fruit duur is. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ongezond eten is te goedkoop. Ongezond eten is vaak de gemakkelijkste weg en daar kiezen helaas nog teveel mensen voor. Wat een ongelooflijk belangrijke rol speelt is wat je van huis uit hebt meegekregen. Zo lag er bij mij thuis altijd groenten en fruit in het zicht. Ik hoefde nooit te vragen of ik dat mocht pakken. Bij mijn eigen zoon heb ik er ook altijd voor gezorgd dat er groenten en fruit in het zicht lagen. Met het resultaat dat hij nu graag een bakje kerstomaatjes ‘snoept’ en net zo blij is met een bleekselderij als met chips. Het is een cliché, maar toch echt waar: jong geleerd is oud gedaan.”


Dat dit jaar nu het internationale jaar van groenten en fruit is, is hét moment om iedereen er van te overtuigen om meer groenten en fruit te gaan eten, maar dan moet iedereen gaan samenwerken, besluit Zerouali.“Voor iemand die niet opgroeit met altijd groenten en fruit voorhanden is het een moeilijkere opgave om meer groenten en fruit te gaan kopen en eten. Er is dan ook geen eenvoudige oplossing. Iedereen, van artsen, winkeliers, koks tot aan de overheid moeten met elkaar gaan samenwerken om iedereen van deze boodschap te overtuigen. Het afgelopen jaar zijn meer mensen doordrongen van het belang van onze gezondheid, maar de groep die het meest baat heeft bij een goede gezondheid neemt nog steeds niet voldoende groenten en fruit tot zich. Op meer plekken groenten en fruit aanbieden zorgt niet alleen voor een betere gezondheid, maar ook voor meer kleur en geur in ons leven, en het is beter voor ons milieu. Meer groenten en fruit én minder vlees, dat hebben we nodig voor een duurzame en gezonde toekomst voor mens en milieu.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles