European Media Partner

Groene wintersport in Zwitserland

Duurzaam reizen is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Volgens de meest recente uitgave van de Travel and Tourism Competitivess Report (2019) is Zwitserland wereldwijd leider op het gebied van ‘environmental sustainability’. Met de winter in aantocht geven we je vijf duurzame voorbeelden in de Zwitserse skigebieden op een rij: van autovrije vakantieplaatsen tot treinreizen en van duurzame accommodaties tot ’s werelds eerste skilift op zonne-energie. 

Een wintervakantie zonder verkeersdrukte, lawaai en uitlaatgassen: elf Zwitserse vakantieplaatsen zijn volledig autovrij. Daaronder vallen ook klassieke wintersportdorpen als Wengen, Mürren, Saas-Fee en Zermatt. Sommige bestemmingen, zoals Riederalp en Bettmeralp, zijn slechts per kabelbaan te bereiken, andere per trein of kabelspoor. Gasten in Saas-Fee parkeren de auto aan de rand van het dorp. 


De ‘Swiss Youth Hostels’ bevinden zich vaak op toplocaties in de Zwitserse Alpen, zoals in Gstaad, Grindelwald, Crans-Montana en Davos. De 52 jeugdherbergen staan voor kwaliteit, betaalbaarheid en voor sociaal verantwoord en duurzaam toerisme. Op het gebied van afvalverwerking, watervoorziening en elektriciteitsverbruik hanteren ze een strikt beleid, waardoor de ecologische voetafdruk van gasten klein is. Volgens de Zwitserse jeugdherbergen is een overnachting in een hostel tien keer milieuvriendelijker dan een overnachting in een vijfsterrenhotel.


In het Safiendal bevindt zich de eerste skilift ter wereld die met zonne-energie wordt aangedreven. De 450 meter lange sleeplift transporteert enerzijds wintersporters en produceert daarbij tegelijkertijd zonne-energie. De zonnepanelen produceren jaarlijks ongeveer 90.000 kWh. Voor het draaien van de skilift is circa 22.000 kWh nodig. De overproductie wordt aan EW Tenna verkocht, zodat geïnteresseerde en milieubewuste mensen zonne-energie uit het Safiendal kunnen afnemen.


Als de sneeuw gesmolten is en de skipistes veranderen in wandel- en fietspaden komen er vaak afvalresten tevoorschijn. De Zwitserse Summit Foundation is in 2019 gestart met de ‘Clean-up Tour’. Het vormt de eerste landelijke opruimactie in de bergen. Honderden vrijwilligers gaan de skipistes langs om de achtergebleven rommel op te ruimen, zodat de plaatselijke flora en fauna geen last hebben van de troep en de wandelpaden er verzorgd uitzien. Tussen mei en augustus 2022 worden de pistes opgeruimd van twintig skigebieden, verspreid over heel Zwitserland.


Zwitserland beschikt over een zeer uitgebreid openbaarvervoernet, dat bestaat uit 29.000 kilometer aan trein-, bus- en bootverbindingen. De dienstregelingen van de verschillende vervoermiddelen zijn met de precisie van een Zwitsers uurwerk op elkaar afgestemd. De treinen rijden er in ruim 90 procent van de gevallen geheel op tijd of met een maximale vertraging van drie minuten: in bijna 99 procent van alle gevallen is het mogelijk de aansluitende trein te halen. Gasten uit het buitenland kunnen een voordelig all-in-one ticket aanschaffen, waarmee zij onbeperkt gebruik maken van het Zwitserse openbaar vervoer. Bovendien biedt dit all-in-one ticket gratis toegang tot meer dan 500 Zwitserse musea en tot 50 procent korting bij diverse kabelbanen. Naast comfort en gemak biedt het Zwitserse openbaar vervoer reizigers de beste mogelijkheid om zich op een duurzame manier te verplaatsen. Het all-in-one ticket is verkrijgbaar voor 3, 4, 6, 8 of 15 opeenvolgende dagen; de flex versie van het all-in-one ticket biedt de mogelijkheid om op keuzedagen te reizen. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles