European Media Partner

Goede voorbereiding op Brexit is halve werk

Hoe het Brexit-avontuur gaat aflopen, staat nog allerminst in beton gebeiteld. Wat in ieder geval wel onomstotelijk valt te bewijzen, is dat een minutieuze voorbereiding straks een hoop narigheid kan voorkomen. “Voor bedrijven zonder ervaring met export naar landen buiten de EU lijkt het me sowieso raadzaam om advies in te roepen”, zegt Florian Vreeburg, directeur van Taric Support, een online platform voor informatie over wet- en regelgeving bij in- en uitvoer.

Het is maar goed dat we tegenwoordig vanachter ons bureau toegang hebben tot de meest geavanceerde digitale technologie. Zonder webapplicaties was het eigenlijk ondoenlijk om de voorbereiding van de Brexit in goede banen te leiden. “We hebben nu zelfs oplossingen toegankelijk gemaakt, waarbij je als exporteur kunt nagaan wat de Brexit gaat betekenen voor afzonderlijke producten. Dus dan vul je bijvoorbeeld theekopjes in, of pennen, en dan valt precies te achterhalen met welke douanepapieren je te maken krijgt”, vertelt Florian Vreeburg. 


Tegelijkertijd is het ook niet te verwachten, benadrukt Florian Vreeburg, dat vervoerende bedrijven zichzelf helemaal autonoom met deze materie kunnen helpen. “Zonder kennis in huis is het toch behoorlijk lastig om deze materie in de vingers te krijgen. Exporteren naar derde landen is niet onmogelijk – er wordt ook geëxporteerd/geïmporteerd naar landen buiten de EU – maar je moet wel goed de spelregels in acht nemen.”

Delen

Journalist

Related articles