European Media Partner

Goede ingrediënten leveren de beste resultaten op

Toen de eerste lockdown vorig jaar om de hoek kwam kijken gingen we massaal de keuken in om te bakken. Inmiddels zijn we een jaar verder en is de thuisbakker nog steeds enorm actief, al hebben we de trend van de bananenbroden inmiddels wel achter ons gelaten.

“Als je thuis aan het bakken gaat is het vooral belangrijk dat het lukt”, vertelt Robèrt van Beckhoven, presentator en de enige in Nederland met zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger. “Je wilt dat het lekker is. En om dat te realiseren heb je de juiste grondstoffen nodig. Goeie bloem, volle melk en echte roomboter. Als je daar een andere keuze in maakt, wordt je gebak sowieso minder lekker.”


Niet alleen de producten zijn belangrijk, maar ook de materialen die je gebruikt. “Als jij een recept voor je hebt liggen waarin staat dat je een cakeblik moet gebruiken, dan moet die wel precies de juiste afmetingen hebben”, vertelt Van Beckhoven. “Als jouw vorm groter of kleiner is dan het blik dat in het recept gebruikt wordt, maar je houdt wel dezelfde werkwijze aan – de baktijd en -temperatuur – dan heb je per definitie minder goede resultaten. Wij hebben in de coronacrisis dan ook ingezet op bakpakketten voor thuis, waar al een bakvorm met de juiste afmetingen bij in zit en waar de juiste ingrediënten bij aangegeven zijn. Dan weet je zeker dat het product altijd goed uit de oven komt.”


Want bakken is het leukste als je echt de wow-factor hebt, vertelt Van Beckhoven. “Naast alle trends die we op het moment zien is dat nog steeds het allerbelangrijkste. Mensen willen minder koolhydraten en meer eiwitten, en gezondere baksels, maar ze willen vooral ook dat het lukt.”


Een van die trends, zo stelt Van Beckhoven, is brood. “Waar we vorig jaar massaal bananenbroden bakten, gaan de thuisbakkers nu een stapje verder met echt brood. We krijgen daar dan ook enorm veel vragen over en de antwoorden zijn over het algemeen: beter kneden, meer laten ontspannen en meer water. Brood bakken is namelijk best lastig, moeilijker nog dan een perfect geglaceerde taart. Het is echt een wetenschap waarbij de juiste temperatuur en rijstijd enorm belangrijk zijn. We zien dat dat vakmanschap op dit moment echt een trend is bij de thuisbakker. En ook daarvoor zijn goede producten weer enorm belangrijk. Met goede, verse bloem maak je een veel lekkerder brood. Bloem van goede kwaliteit bevat meer eiwitten. Hoe meer eiwitten, hoe meer water de bloem kan opnemen. En meer water betekent onder andere een mals interieur en een krokante korst. ‘Water is de beste broodverbeteraar’, zeggen we altijd.”


Dat zie je ook terug in de bakkerij, vertelt Van Beckhoven. “De horeca zat natuurlijk op slot en dat was ontzettend jammer, maar mensen waren daarom wel bereid om naar de bakker te gaan voor goede spullen en lekkere taarten. Maar als je daarvan wilt profiteren moet je wel ook uitleggen wat het verschil is. Een taartje bij mij is een stukje duurder dan bij de ander, maar dat komt doordat het handwerk is en omdat we de beste grondstoffen gebruiken. Ik heb de afgelopen maanden dan ook gebruikt om mensen echt bewust te maken van dat verschil.”


En dat is dan ook gelijk wat Van Beckhoven zo bijzonder maakt. “Ik ben vernieuwend door ouderwets te blijven”, vertelt hij. “In mijn recepten ga ik echt terug naar de basis. Hoe was een cake ooit bedoeld? Hoe zag een tompouce ervan origine uit? Ik vind het heel leuk om de mensen te laten zien hoe dat werkt, om hen echt de lekkerste producten te kunnen bieden.”


 Win het nieuwste exemplaar van Meesterlijk!

Wil jij ook bakken zoals Robèrt van Beckhoven? Dan is dit je kans. Wij mogen namelijk 10 exemplaren van het nieuwste nummer van Robèrts tijdschrift Meesterlijk weggeven. Stuur je gegevens naar winactie@europeanmediapartner.com om mee te doen.


Delen

Journalist

Related articles