European Media Partner

Goed voorbereid studeren in het buitenland. Zeker nu!

Ga je binnenkort studeren in het buitenland? Tof vooruitzicht, maar ook spannend vanwege de coronacrisis. Het laatste waar je op zit te wachten is dat je niet kunt vertrekken naar je nieuwe studentenstad. Als je wel kunt vertrekken, check vooraf even met je zorgverzekeraar hoe het zit met de dekking van bijvoorbeeld COVID-19 op je zorgverzekering. Soms is die dekking niet voldoende. Basia Staal van OOM verzekeringen licht toe.


Stel je gaat studeren in de Verenigde Staten en je krijgt daar een blindedarmontsteking, wie betaalt je ziekenhuisrekening?

“Als het goed is, heb jij een zorgverzekering en die vergoed wat de behandeling in Nederland kost. Een blindedarmontsteking in NL kost € 1500,- en in de VS € 50.000,- dan zit je met een gat van € 48.500. Wie betaalt dan die overige kosten?”


Ik heb een reisverzekering dan ben ik toch verzekerd?

“Een reisverzekering is 182 dagen aaneengesloten geldig. Vaak ga jij langer naar het buitenland. Dan is het wijs om een extra verzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor landen zoals Singapore, China, Indonesië, Maleisië en Hong Kong.” 


Wie betaalt je vliegticket als je oma komt te overlijden?

“Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je onverwachts terug moet naar Nederland als een familielid iets overkomt. Als je in Duitsland studeert, ben je zo thuis maar wat als je studeert in China? Dan is het fijn als de kosten voor die reis worden vergoed. Check je verzekeringen, al is het maar een uurtje. Regel de kosten die je zelf niet kunt betalen zeker nu tijdens de pandemie, een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je alles financieel hebt geregeld, moet je vooral kunnen genieten. Dit buitenlandse avontuur nemen ze niet meer van je af.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles