European Media Partner
Anneke Sipkens, Directeur-bestuurder ANBO SENIOREN

Goed ouder worden is best een uitdaging

Wat komt er een hoop ons af de komende tijd! Op het gebied van ouderen speelt er van alles.

Zo komt er een nieuw pensioenstelsel aan. Je pensioen is dan niet meer een vast bedrag, maar kan ieder jaar weer enigszins variëren, afhankelijk van hoe het met de beleggingen gaat. Voor ouderen zijn er veel te weinig geschikte huizen, wat ook de doorstroming op de woningmarkt in de weg zit. We moeten de komende tien jaar maar liefst een miljoen nieuwe huizen bouwen. En hoe houden we de zorg nog toegankelijk en betaalbaar, als we veel meer ouderen krijgen die ook nog eens steeds ouder worden? De helft van de bevolking bestaat straks uit ouderen! 


Het zijn enorme uitdagingen waar we met z’n allen voor staan. Die vragen om keuzes die we nú moeten maken. Het is de reden waarom ik het geweldig vind om sinds 1 januari aan het roer te mogen staan van de ouderenorganisatie van Nederland, ANBO.  


Die functie kwam op een bijzonder moment in mijn leven op mijn pad. Mijn ouders zijn inmiddels op hoge leeftijd. Dat betekent dat ik mantelzorger ben geworden – iets wat ik met veel liefde doe. Maar dan ga je ook wel nadenken over je eigen oude dag. Ik begin langzamerhand ook al tegen de zestig te lopen. Hoe ga ik eigenlijk wonen als ik straks zelf tot de groep senioren hoor? En hoe zorg ík eigenlijk dat ik op een goede manier ouder word? De grote maatschappelijke thema’s komen dan ineens heel dichtbij. 


Het maakte dat ik mij vol energie heb gestort op mijn functie: directeur-bestuurder van ANBO. Meteen de eerste dag werd ik al geraakt. Ik luisterde hier mee met de mensen aan de telefoon. Een dame van 74, die een paar jaar geleden haar man had verloren, vroeg ons hulp om haar belastingformulier in te vullen. Maar de jongeman bij onze advieslijn kreeg in de loop van het gesprek de indruk dat ze vooral ook verlegen zat om een praatje. Kennelijk voelde ze zich eenzaam. Hij vroeg haar daarom of ze het op prijs zou stellen dat een van onze vrijwilligers eens langskomt.


Net als de man van 68, die sinds deze coronatijd volop aan het videobellen is met zijn kleinkinderen en daardoor het internet meer en meer heeft ontdekt. Hij mailde ons omdat hij zich grote zorgen maakt door alle berichten in de media over oplichting via je telefoon en computer. Ook daar gaat nu een consulent van ANBO langs, om hem tips te geven hoe hij fraudeurs te slim af kan zijn. 


Zo concreet kan het zijn. Maar goed ouder worden gaat natuurlijk over veel meer zaken. U leest er meer over in deze uitgave over de levensstijl van senioren. Ik wens u veel leesplezier!


Anneke Sipkens, Directeur-bestuurder ANBO 

Delen

Journalist

Related articles