European Media Partner

Gezondheid in al haar facetten

In de afgelopen anderhalf jaar zijn we meer dan ooit geconfronteerd met het belang van een goede gezondheid. Uit verschillende medische onderzoeken, waaronder die van het Radboudumc bleek dat patiënten met overgewicht meer kans hadden om met een COVID-19 besmetting op de Intensive Care terecht te komen.

Het grootste deel van de mensen die met COVID-19 worden opgenomen in het ziekenhuis heeft last van overgewicht of ernstig overgewicht. Mensen met overgewicht hebben namelijk last van een chronisch verstoord immuunsysteem, zo meldt het Erasmus MC. Daarnaast doen ook vaccins het over het algemeen minder goed bij mensen met obesitas. Belangrijk dus om te zorgen dat we allemaal gezonder gaan leven.


Een gezonde levensstijl kan bij veel mensen het immuunsysteem al binnen enkele weken versterken. Dat geldt zowel voor mensen met overgewicht als voor mensen met een gezond gewicht, zo wijzen verschillende studies uit. Zo kunnen zij de kans op een ernstig beloop van COVID-19 behoorlijk verkleinen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.


Toch was het voor veel mensen in de voorgaande en huidige lockdown juist moeilijker om gezond te leven. De lockdowns maakten het bewegen lange tijd onmogelijk en het thuiswerken werd toch een stuk draaglijker als we onszelf voorzagen van meer lekkers. Daarnaast viel door het thuiswerken voor velen de dagelijkse fiets- of wandeltocht naar het werk weg en kwamen we mentaal in de knoop te zitten door het weinige contact met vrienden en familie en de verhoogde hoeveelheid stress. Juist dat gezonde leven werd ons het afgelopen jaar dus niet gemakkelijk gemaakt.


Wat het daarnaast ook nog eens ingewikkeld maakt, is dat een gezonde leefstijl voor iedereen anders is. Waar de een zweer bij een veganistische levensstijl, werkt het voor de ander juist om volledig koolhydraatvrij te eten. Om uit te zoeken wat voor jou werkt kan het dan ook goed zijn om in gesprek te gaan met een professional.


Waar de een elke dag staat te buffelen in de sportschool, is voor de ander een wandeling naar de supermarkt eigenlijk al te veel gevraagd. Toch is er voor iedereen een passende manier om gezonder en fitter te worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan passive EMS. Wil je afvallen, een beter figuur, maar ook voor mensen die door pijnklachten niet kunnen sporten is dit een zeer effectieve manier om toch spierkracht op te bouwen, waardoor de pijn ook vermindert.


Bij EMS worden er pads op je spieren op van het lichaam geplaatst. Die spieren die jij wenst te trainen of sterker dienen te worden voor jouw persoonlijke doelstelling. Deze pads staan in verbinding met een simulator die door een geavanceerd computer systeem elektrische impulsen naar de spieren stuurt. Hierdoor worden de spieren op natuurlijke wijze gestimuleerd om samen te trekken, waardoor je ze eigenlijk aan het werk zet zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Jij ontspant en je spieren doen het werk Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit een zeer effectieve methode is om kracht te verbeteren en spieren op te bouwen.


Als laatste is het ook erg belangrijk je te realiseren dat gezondheid meer is dan alleen je fysieke welbevinden. Ook mentaal moet je goed in je vel zitten, want stress is funest voor je immuunsysteem. Dat komt omdat je lichaam bij stress veel cortisol aanmaakt, stelt medicijnen.nl. Dit hormoon onderdrukt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten en infecties.


Juist nu we weten dat ons immuunsysteem zo belangrijk is, is het dus goed om stil te staan bij zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zo gaan we het nieuwe jaar sterker en weerbaarder in.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles