European Media Partner

Gezonde levensstijl helpt bij het voorkomen van chronische ziektes

Heel veel van de niet overdraagbare, chronische ziektes, zoals astma, diabetes en kanker hebben op de een of andere manier te maken met hoe de mens leeft. De keuzes die de mens maakt met betrekking tot de manier van leven kunnen schade aanbrengen in de cellen. In samenhang met de genetische architectuur kan dat leiden tot ziektes. 

“Eigenlijk leven we allemaal op een verkeerde manier”, vertelt Hanno Pijl, Endocrinoloog, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en bestuurslid van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “Men wordt massaal ziek in de wereld, met name door chronische ziektes die worden veroorzaakt door de samenloop van onze levensstijl en erfelijke aanleg. We zouden dan ook veel soberder moeten leven. Dit houdt in minder eten, meer bewegen, zorgen voor minder stress en voldoende slaap van een goede kwaliteit.”


De mens heeft de maatschappij niet voor niets op een bepaalde manier ingericht, gaat Pijl verder. “De mens wordt gedreven door biologische instincten. We hebben dan ook een natuurlijke drive om zoet en suiker tot ons te nemen op het moment dat het er is. De enorme voedselproductie is er omdat de mens eten belangrijk vindt. De industriële revolutie heeft ervoor gezorgd dat we in plaats van te bewegen om ons voedsel te vinden, we nu 24 uur per dag eten tot onze beschikking hebben.”


De vraag is dan welke elementen in onze levensstijl voor welke ziektes zorgen, aldus Pijl. “Wat kun je doen om jezelf beter te maken als je al ziek bent? Medicijnen zijn heel belangrijk in de gezondheidzorg. Maar als je niets doet aan je levensstijl, zoals niet bewegen, blijven roken en alcohol drinken, en slecht eten, dan blijf je schade maken. Pillen repareren die schade maar gedeeltelijk en zorgen ervoor dat je niet overlijdt aan een ziekte maar dat die chronisch wordt.”


De bestrijding van de COVID-19 pandemie is enorm complex, vertelt Pijl. “Op verschillende fronten wordt er tegen de pandemie gestreden. Enerzijds worden door de overheid alle benodigde maatregelen genomen om overdracht, besmetting, te voorkomen. Anderzijds zijn er de mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren mocht je besmet zijn geraakt, waar op dit moment nog te weinig aandacht voor is, ook door de overheid. Net als het voorkomen van chronische ziekten is het hoogstwaarschijnlijk dat je infectie van het coronavirus kunt verminderen door een gezonde levensstijl. En natuurlijk door het vaccin tegen het coronavirus.”


Maar wat is dan precies een gezonde levensstijl? “Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel, dus voorkom voeding die kunstmatig is gemaakt door de voedselindustrie. Zorg ook voor variatie en neem niet te veel voedsel tot je. Daarnaast is beweging essentieel. Je hoeft geen marathon te lopen, maar elk uur een paar minuten rustig lopen helpt al. Als je dan ook nog iedere dag een wandeling van 30 minuten maakt doe je het helemaal goed. Ten slotte, zorg voor voldoende slaap van een goede kwaliteit, dus met zo min mogelijk onderbrekingen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles