European Media Partner

Gezonde binnenlucht zou een primaire arbeidsvoorwaarde moeten zijn

Het afgelopen jaar werden we meermaals gewezen op het belang van goede hygiëne. We wasten onze handen stuk, maar ontdekten ook dat goed ventileren en zorgdragen voor schone lucht noodzakelijk is voor het behoud van een goede gezondheid.

“Dat schone lucht belangrijk is was al wel redelijk bekend, maar is door COVID-19 echt onder een vergrootglas terecht gekomen”, vertelt Mark Rouwhorst, mede-eigenaar van Ultrasun International. “We wisten al langer dat schone lucht de gezondheid en productiviteit ten goede komt en dus dat het goed is om de lucht in gebouwen te zuiveren. Daarmee voorkom je hooikoortsklachten en ga je ziekteverzuim tegen. Zeker in de huidige tijd, waarbij een besmetting met COVID-19 er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat een hele productielijn stil komt te liggen, is het belang van luchtreinigers heel duidelijk geworden.”


Echter, tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten luchtreinigers op de markt. De vraag is dus waar je bij de aanschaf op moet letten. “Verschillende problemen hebben verschillende oplossingen”, legt Rouwhorst uit. “Als we het bijvoorbeeld hebben over pollen, huisstofmijt en fijnstof dan is een HEPA-filter de beste optie. Dit fijnmazige filter vangt deze allergenen. Echter, HEPA-filters zijn niet in staat om virussen en bacteriën te verwijderen.”


De meest effectieve manier om virussen en bacteriën eronder te krijgen, zo stelt Rouwhorst, is met UV-C licht. “UV-C licht past het DNA van een virus of bacterie aan, waardoor deze inactief wordt. De lucht komt er aan de andere kant van de luchtreiniger gewoon weer uit, maar zonder actieve ziektekiemen. Voor de meest effectieve manier van reinigen is het goed een apparaat te gebruiken waarin de lucht eerst door een HEPA-filter moet en daarna gezuiverd wordt met UV-C licht. Dan filter je namelijk eerste de grove deeltjes uit de lucht, waar virusdeeltjes zich achter zouden kunnen verstoppen. Daarnaast is het van belang dat het UV-C licht een effectief wattage heeft. Met een simpel LED-lampje ga je de virusdeeltjes niet uitschakelen.”


Ook is het belangrijk een type reiniger te kiezen die geschikt is voor jouw omgeving. “UV-C licht is heel gevaarlijk als het in aanraking komt met de huid of de ogen”, vertelt Rouwhorst. “Een goede luchtreiniger dient lucht aan te zuigen, te filteren, langs UV-C licht te leiden en aan de andere kant weer uit te blazen. Het licht komt dan enkel in aanraking met de lucht, waardoor deze geen gevaar voor de gezondheid vormt. Je hebt ook reinigers die wel echt UV-C licht uitstralen, maar deze zijn enkel geschikt voor het reinigen van een ruimte nadat de gebruikers de ruimte verlaten hebben. Denk bijvoorbeeld aan de reiniging van een operatiekamer in een ziekenhuis.”


Voor ruimtes als kantoren, wachtkamers en scholen is het echter juist gewenst dat de reiniger ook aanwezig is wanneer daar mensen samenkomen. “Dan heb je juist de grootste kans op besmetting”, vertelt Rouwhorst. “Dus dan wil je ook de lucht kunnen reinigen. We kunnen wel telkens allemaal in quarantaine gaan en ons laten testen, maar het beste is als we besmettingen zoveel mogelijk aan de voorkant kunnen voorkomen. Op deze manier kan je verspreiding op kantoor echt tegengaan en voorkom je dat je een heel team naar huis moet sturen. En daarnaast voel je je ook gewoon beter als de lucht schoon is. Je hebt minder last van vermoeidheid, je hebt meer zuurstof tot je beschikking en je voelt je dus actiever. Schone lucht zorgt daarom echt voor betere prestaties.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles