European Media Partner

Gezond kleuren deze zomer doe je zo

Waar een lichte huid door de zon vroeger symbool stond voor rijkdom en een gekleurde huid door de zon voor armoede, is een ‘lekker’ kleurtje tegenwoordig een groot compliment. Maar hoe gevaarlijk de zon is en hoe belangrijk het is je huid goed te beschermen tegen de zon, realiseren mensen zich nog veel te weinig.  

“Het is juist lekker als de zon weer schijnt, ga dan ook zeker naar buiten”, adviseert Mischa Stubenitsky, woordvoerder & PR KWF Kankerbestrijding. “Maar zorg dat je niet verbrand. Eén keer verbranden op jonge leeftijd, vergroot namelijk de kans op het krijgen van melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker, op latere leeftijd.”


Zonverbranding is volgens Stubenitsky de belangrijkste oorzaak van huidkanker die juist te vermijden is als je je goed beschermt. Behalve als je erfelijk belast bent. Je kunt het vergelijken met roken, geeft Mischa Stubenitsky als voorbeeld. “Wanneer je rookt vergroot je ook het risico op een diagnose voor longkanker. Het aantal huidkanker diagnoses is de afgelopen dertig jaar dan ook enorm gestegen. Dat komt doordat we steeds vaker naar de zon op vakantie gaan, denk bijvoorbeeld aan lange zomervakanties en hoe we in toenemende mate op wintersport gaan. Daarnaast is het sociaal gezien ook goed om een lekker kleurtje te hebben. Als je op vakantie bent geweest en je komt terug op je werk met een flinke kleur, ontvang je daar vaak een compliment over.” 


De één verbrand sneller dan de ander, omdat iedereen een ander huidtype heeft. Op welk moment je je echt moet insmeren, kun je onder andere bepalen aan de hand van een UV-straling radar app, waar je je huidtype kunt invoeren en vervolgens een advies ontvangt. Wanneer de zon schijnt en je achter glas zit, hoef je je echter niet per se in te smeren en bewolking beperkt daarnaast ook UV-straling, waardoor je niet snel zult verbranden. Maar de periode van juni tot en met augustus is een periode waarin je je eigenlijk altijd moet insmeren, tipt Stubenitsky. “Vooral tussen twaalf en drie uur in de middag. Dan is de zon op zijn felst en moet je je altijd insmeren voordat je naar buiten gaat. Of nog beter, probeer de zon op die tijdstippen te mijden.” 


Een fout die mensen vaak maken is dat ze zich niet voldoende insmeren, onder andere door gebrek aan kennis of te zuinig willen doen met zonnebrandcrème. Uit onderzoek is gebleken dat we vaak maar vijfentwintig tot vijftig procent van de benodigde hoeveelheid crème smeren, die onze huid nodig heeft om goed beschermd te zijn. Maar er is wel een ezelsbruggetje om ervoor te zorgen dat je voldoende smeert, tipt Stubenitsky. “Dat zijn zeven theelepels voor heel je lichaam. Elke theelepel verdeel je dan over een arm, been, je buik, rug en gezicht. Zo heb je een idee van hoe veel je moet smeren. En anders er is helemaal niets mis met een dikke laag zonnebrand. Als het in elk geval maar alles dekt en je iedere twee uur blijft smeren.” 


Dan is er nog vitamine D, waarvan je door vele berichten vaak het idee krijgt dat je hier niet voldoende van binnenkrijgt. Maar dit geldt niet voor de meeste mensen. Zo blijkt het dat je al na een kwartier buiten, ook met bewolkt weer, voldoende vitamine D binnenkrijgt voor een bepaalde periode. Hierbij is het volgens Stubenitsky wel belangrijk dat je gezicht en handen niet bekleed zijn zodat je het goed kunt opnemen. “Er zijn wel mensen die wat extra nodig hebben. Maar daar kun je ook supplementen voor slikken om voldoende op te bouwen. Je hoeft hiervoor dus niet uren buiten te zitten of onder de zonnebank te gaan.” 


Waar je ook op moet letten, zijn de ‘vergeten zonmomenten’, tipt Stubenitsky. “Wanneer je op een terras zit of buiten aan het sporten bent, denk bijvoorbeeld aan tennis of fietsen, dan ben je al snel een paar uur buiten. Ook dan moet je echt smeren, want zo kun je ook vervelend verbranden.”


Als je toch heel graag een kleurtje wilt, maar niet wilt verbranden, adviseert Stubenitsky je een half uur voordat je de zon in gaat in te smeren en daarna iedere twee uur opnieuw. Hou er dan wel rekening mee dat als je je kleren uittrekt of als je het water in gaat, het er een beetje af gaat en je je beter opnieuw kunt insmeren. 


En hoe je weet of je de juiste factor en type zonnebrand gebruikt? Volgens Stubenitsky is factor dertig een factor die iedereen wordt geadviseerd, ongeacht het huidtype. Daarnaast is alle zonnebrand in Nederland even beschermend. Of je nu een huismerk van een tientje of A-merk hebt voor vijftig euro, het beschermt allebei goed genoeg.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles