European Media Partner

Gezond en gevarieerd eten in de zomer? Zo maak je het gemakkelijker...

De zomer is een heerlijke tijd. De warme dagen en lange avonden doorbreken onze vaste patronen. We zijn meer buiten. We trekken er vaker op uit, gaan lekker een eind fietsen en pakken een terrasje. Het ritme van ons leven verandert. Helaas heeft dit vaak ook een schaduwzijde. Want voor veel mensen blijkt het in de zomer een stuk lastiger om regelmatig gezond te eten.

Meteorologen voorspellen ook voor dit jaar weer een warme, droge zomer. En we weten het nog van de afgelopen zomers; als het kwik flink stijgt, daalt het enthousiasme om achter het fornuis te staan. We grijpen dan naar makkelijke oplossingen. Maar makkelijk en gezond gaan niet samen. Of toch?


In de andere seizoenen van het jaar hebben velen van ons een vast repertoire aan gerechten waarmee we variëren. We weten immers dat door te variëren we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. En dat dit bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Maar hoe doe je dat tijdens een warme zomer als je geen zin om te koken hebt.


‘s Zomers eten we vaker lichte gerechten zoals pasta en salades. Ook gaat bij velen de barbecue weer wat vaker aan. Maar daar kom je de week niet mee door. Hoe stel je dan een weekmenu samen dat gezond en gevarieerd is? 


“Je kunt zelf gemakkelijk afwisseling creëren door elke dag iets anders als basis te nemen: aardappeltjes, pasta, rijst of volkorenbrood”, vertelt diëtiste Ellen Weerink. “Deze kun je dan telkens combineren met andere seizoensgroenten. Maar denk ook eens aan fruit als ingrediënt. Een andere tip is het afwisselen van warme met koude maaltijden, zoals maaltijdsalades. In maaltijdsalades kunnen ook makkelijk peulvruchten verwerkt worden, zoals kikkererwten of kidneybonen. Peulvruchten leveren eiwitten, B-vitamines en mineralen en geven een verzadigd gevoel. Daarnaast zijn het vleesvervangers, dus als je deze toevoegt aan een maaltijdsalade hoef je geen vlees of vis meer toe te voegen”. 


Veel drinken (1,5 tot 2 liter per dag) is natuurlijk ook erg belangrijk. Op de warme dagen zweet je meer, waardoor voldoende drinken nog belangrijker is om uitdroging te voorkomen. “Of eet een watermeloen, dat is lekker en je krijgt nog vitamine C binnen ook”, vertelt Weerink enthousiast. Een andere tip is het voorbereiden van de maaltijd in de ochtend als het nog niet zo warm is buiten. “Je kunt dan bijvoorbeeld de ingrediënten al snijden en in de koelkast bewaren. Let er wel op dat je koelkast koud genoeg staat (maximaal 7°C). Of alvast de pasta of aardappeltjes koken voor de maaltijdsalade. Dan tover je ‘s avonds in een handomdraai een maaltijd op tafel zonder lang in de keuken te staan”. 


Natuurlijk is het heel fijn om zo nu en dan op een mooie zomeravond in goed gezelschap ergens op het terras te eten, zeker nu dit na lange tijd weer mag. Dat is misschien wel de leukste afwisseling. Ook zijn er tig bezorgservices die maaltijden van restaurants aan de deur brengen. Maar deze zijn niet altijd even gezond.


Een alternatief hiervoor zijn de maaltijdservices die in een eigen professionele keuken verse gerechten bereiden en wekelijks een aantal maaltijden thuis bezorgen. Ze bieden vaak een bredere variatie gezonde maaltijden aan, die zijn afgestemd op het seizoen. Deze services zijn vaak ontwikkeld voor senioren. Maar door de hoge kwaliteit en goede smaak zijn ze ook steeds meer in trek bij alleenstaanden en kleine huishoudens.


“Gezond en gevarieerd eten voor een gezonde leefstijl is in de zomer dus eigenlijk zo moeilijk nog niet. Er zijn diverse manieren en oplossingen om dit voor jezelf te organiseren. Ook als je op hete dagen niet zelf wilt koken”, sluit Weerink af. 

Delen

Journalist

Alex Hamming

Related articles