European Media Partner

‘Gewoon een griepje’ is helemaal niet zo onschuldig

Iedereen is in de winter wel eens verkouden, rillerig of gewoon ‘niet zo lekker’, maar wanneer je echt een flinke griep te pakken hebt kan je daar goed ziek van zijn. Jaarlijks overlijden er zelfs enkele honderden mensen aan de directe gevolgen van de griep, maar ook aan indirecte gevolgen zoals een hartinfarct, complicaties als gevolg van bacteriële infecties en verergering van al bestaande klachten, zo meldt Griepwijzer.nl.

Jaarlijks krijgt één op de tien mensen griep. Het is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus, zo valt te lezen op Griepwijzer.nl. Mensen met griep krijgen vaak last van klachten als koorts, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, niezen en hoesten. Griep lijkt qua symptomen dan ook veel op COVID-19, wat er vaak toe leidt dat de vergelijking tussen de twee wordt gemaakt. Als je last hebt van klachten die passen bij griep is het verstandig je te laten testen op COVID-19.


Vaak vindt een influenza besmetting in de winter plaats, ook wel bekend als het griepseizoen. Verschillende virologen vrezen dat er de komende winter een stevige influenza-epidemie zou kunnen plaatsvinden, zo meldde de NOS afgelopen september. Omdat de meeste COVID-19 maatregelen losgelaten zijn en veel mensen door diezelfde maatregelen vorig jaar geen of minder weerstand tegen de griep hebben opgebouwd, zijn zij dit jaar kwetsbaarder. Vorig jaar heeft er namelijk nauwelijks influenza gecirculeerd.


Net als bij COVID-19 wordt ook griep verspreid door onder andere niezen en hoesten. De druppeltjes waarin het virus zit komen op die manier in de lucht terecht en kunnen vervolgens door anderen worden ingeademd. Zelfs één druppeltje kan al zorgen voor een besmetting als je dicht in de buurt staat van iemand met griep. Daarnaast kunnen influenzavirussen 24 tot 48 uur besmettelijk blijven op harde (niet-poreuze) oppervlakken zoals deurknoppen, en tot 12 uur op zachte (poreuze) oppervlakken zoals tissues. Door het aanraken van een besmet oppervlak neem je het virus met je mee. Om het risico op besmetting te verkleinen, is het dan ook goed om regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Ook geldt net als bij COVID-19 het advies om te niezen in de binnenkant van je elleboog, papieren zakdoekjes te gebruiken, je neus en mond zo min mogelijk aan te raken en je, als je je in een risicogroep bevindt, te laten vaccineren tegen griep. Ook medewerkers in de zorg, mensen die kwetsbaren in hun omgeving hebben of mensen die simpelweg geen zin hebben in de griep kunnen zich laten vaccineren om de kans op griep te verkleinen. Deze griepprik wordt, zo meldt Griepwijzer.nl, jaarlijks samengesteld door de WHO en is een cocktail van verschillende, geinactiveerde, influenza-virus stammen. Deze deeltjes kunnen zelf geen griep veroorzaken, maar stimuleren wel het immuunsysteem waardoor je beter beschermd bent tegen de griep.


Voorkomen is van groot belang want griep kan behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Waaronder een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. “Het dichtslibben van de aderen is in feite een ontstekingsziekte, en daar beginnen griep en hart- en vaatziekten elkaar dus al te raken”, vertelt cardioloog dr. Leonard Hofstra. “Uit vroege observaties bleek al dat dokters tijdens griepepidemieën ook meer patiënten met hartklachten ontvingen. De ontsteking in het lichaam die door griep wordt veroorzaakt leidt namelijk tot een verhoogde neiging tot stolling, waardoor de aderen sneller dichtslibben. Daarnaast kunnen door de algehele ontsteking in het lichaam bestaande vernauwingen in kransslagaderen instabieler worden en makkelijker inscheuren, hetgeen kan resulteren in een hartinfarct. Als laatste is griep ook extra gevaarlijk voor mensen die hartfalen hebben. Hun hart heeft minder kracht en kan daardoor minder snel bloed rondpompen. Door de koorts die met griep samengaat moet het hart meer volume verwerken. Het hart van een patiënt met hartfalen kan hierdoor onderuitgaan, waardoor de kans op vocht achter de longen en ernstige kortademigheid toeneemt.”


Voor deze groep patiënten is het dus extra belangrijk om de gevolgen van een influenza besmetting te voorkomen. “De vraag is dus wat er gebeurt met de kans op hart- en vaatziekten als iemand wordt gevaccineerd”, vertelt Hofstra. “En wat we dan zien is dat die kans wel dertig procent gereduceerd wordt na de griepprik. De griepprik geeft daarmee hetzelfde gunstige effect als het voorschrijven van cholesterolverlagers of stoppen met roken. Cardiologen zouden de griepprik dan ook standaard onder de aandacht moeten brengen bij hun patiënten.”


Maar ook mensen die niet in de risicogroep vallen, zouden volgens Hofstra op moeten passen. “Aderverkalking begint vaak al als je in de twintig bent”, stelt hij. “Het is een ziekte met een hele lange aanloop en dan is daar plotseling de shock van het hartinfarct. Mensen waarbij een hartinfarct getriggerd wordt door griep zijn niet altijd in het vizier van de huisarts of cardioloog, dus doen we er in het algemeen goed aan om griep te voorkomen.”


Want onschuldig is een griepje dus zeker niet. “Dat verkleinwoord alleen al is een probleem”, stelt Hofstra. “Griep leidt jaarlijks tot een hele hoop slachtoffers, dus laten we daarmee ook vooral goed oppassen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles