European Media Partner

Genieten van een kaasfondue? Ook met een lactose-intolerantie!

Velen zullen een opgeblazen gevoel of harde buik herkennen na een heerlijke kaasplank of kaaspizza. Volgens de website voedselallergie.nl heeft meer dan zeventig procent van de mensen over heel de wereld een lactose-intolerantie. Dit komt omdat de hoeveelheid lactase (het enzym) afneemt nadat er gestopt is met de borstvoeding. Alleen in landen met een hoge melkconsumptie, zoals in Noord-Europa, West-Afrika en het Midden-Oosten zijn er veel mensen die hun hele leven lactose kunnen blijven verteren.

Wanneer lactose uit voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken komt het onveranderd aan in de dikke darm. Daar leven veel bacteriën die de lactose gaan bewerken en afbreken. Bij dat proces komen bepaalde gassen en bepaalde vetzuren vrij, aldus de website van de Maag Lever Darm Stichting. En lactose trekt in de dikke darm vocht aan met als gevolg dat bij een lactose-intolerantie klachten kunnen ontstaan als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en krampen. 


“Na het eten van een pizza met veel kaas kreeg ik altijd gelijk een keiharde buik”, vertelt Maarten Withoos. “Als ik iets met kaas had gegeten ging het de ene keer goed met mijn buik en de andere keer niet. Door een social media campagne waarin ik mijn klachten herkende besloot ik er eens goed op te gaan letten. En elke keer als ik dan iets met veel kaas had gegeten ging het mis. Dat komt overeen met een lactose-intolerantie, het is een acute reactie. Vervolgens ben ik naar de huisarts gegaan die ik mijn klachten en vermoedens vertelde. Deze werden door de huisarts bevestigd.”


Gelukkig is er heel goed met een lactose-intolerantie om te gaan, gaat Withoos verder. “Mocht ik een keer kaasfondue willen eten, wat toevallig mijn lievelingseten is, kan ik vooraf een tabletje nemen om ervoor te zorgen dat ik niet direct buikpijn krijg en gezellig mee kan blijven doen met het gezelschap. Ik hoef dan niet meer na te denken over hoe ik ervoor zorg dat mijn buik weer rustig wordt.  Dit tabletje is een voedingssupplement wat het natuurlijke enzym lactase bevat. Met behulp van de lactase in het tablet wordt de lactose beter verteerd in mijn lichaam. Het vult iets aan wat ik mis. Maar ik zorg er wel voor dat ik het tabletje niet ook voor elke cappuccino neem. Dit omdat het, in mijn geval, de ene keer erger is dan de andere keer.”


Een lactose-intolerantie komt bij heel veel mensen voor en kan zich ook op latere leeftijd voor doen, zoals bij Maarten Withoos het geval was. “Ik wist daarom hoe alles smaakte, zoals pizza en kaasfondue, en hoe lekker dat kan zijn. Het is dan een geruststelling dat ik daar heel af en toe onbezorgd van kan genieten. Met een tabletje hoef ik even niet na te denken of ik iets wel of niet kan eten en dat is ontzettend fijn.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles