European Media Partner

Geniet van een (mini)vakantie in het midden van het land, Utrecht!

Oud-Hollandse steden, grachten, natuur en prachtige wandel- en fietsroutes, de regio Utrecht heeft het allemaal. In en rondom de stad Utrecht kun je je groene hart ophalen en genieten van het beste wat de Nederlandse natuur en geschiedenis te bieden heeft.  

Begin je dag in het groen 
Kasteel Groeneveld bevindt zich in Baarn en is een echte buitenplaats voor mens en natuur. Rondom het kasteel en in de kasteeltuin kun je heerlijk wandelen en voor de kinderen is er een speciaal kabouterpad. Na een flinke wandeling kun je in het Grand Café genieten van heerlijke soepen, broodjes en een welverdiend drankje. Nuttig deze heerlijk in de zon op één van de vele bankjes. Voor een alternatief in de natuur kun je heerlijk vertoeven in Landwinkel en Schenkerij ‘De Kersenhut’. Een heerlijke plek tussen Cothen en Wijk bij Duurstede waar je kunt genieten van rust en ruimte, te midden van de hoogstam kersenboogaard. In de Landwinkel is er een gevarieerd assortiment te vinden van eerlijke en heerlijke (streek) producten. En bij de Schenkerij warm je in de winter knus op bij de houtkachel en in de zomer kun je op de veranda, terras of in de boomgaard genieten van een kop koffie met iets lekkers of van een high-tea of lunch met een goed glas wijn. Maak vervolgens in het Kersenmuseum kennis, op een interactieve manier, met de rijke historie van de kersenteelt. En geniet je liever per fiets van de natuur? Dat kan, de regio Utrecht kent vele fietsroutes, zoals het Rondje Spakenburg. Begin in de ‘keistad’ Amersfoort, de grootste verrassing van het midden van Nederland. Met haar grote schat, haar historie, en de vele monumenten, grachten en subtiele details is deze middeleeuwse stad, die in de dertiende eeuw ontstond, een echte parel. Ga vervolgens met de fiets door naar natuurgebied Arkemheen-Eemland en naar het bijzondere Bunschoten-Spakenburg. Spakenburg is een goed moment om even te stoppen. Het is namelijk een levendig dorp, waar je mensen in klederdracht kunt tegenkomen en kunt varen op een botter. En vergeet de oude vissershaven niet, de haven is een lust voor het oog! 


Langs de waterlinie 
Nederland is een echt waterland. Typerend zijn de waterlinies die in Nederland te vinden zijn. In de regio Utrecht zijn maar liefst drie waterlinies te vinden. De Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie. De (Oude en Nieuwe) Hollandse Waterlinie vormde vanaf het Rampjaar 1672 eeuwenlang de ruggengraat van onze defensie. De Grebbelinie fungeerde eeuwenlang als vertragingsbuffer voor de Hollandse Waterlinie. Volg het spoor van deze linies en ontdek oude forten, maak de mooiste fietsroutes of verken de Grebbelinie per e-chopper (een elektrische scooter). De Grebbelinie is van oorsprong een waterlinie die loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg in Rhenen, via Amersfoort naar Spakenburg. Bij de Grebbelounge kun je een e-chopper huren en voor vertrek genieten van een lekker kopje koffie. Haal vervolgens informatie op of boek een rondleiding in het bezoekerscentrum en ga op pad naar de omliggende steden, zoals Spakenburg en Amersfoort. Hier is voldoende te zien en te doen voor een inspirerende middag. 


Sluit de dag af in stijl aan het water
De dag eindigen met een heerlijk hapje en drankje aan het water? Dat kan! Na de omgeving per fiets, scooter of benenwegen te hebben verkend is het tijd om lekker uit te rusten in een bootje. In de jachthaven Marnemoende van IJsselstein kun je verschillende boten huren. Marnemoende ligt in het recreatie-natuurgebied Hollandse IJssel en is een fantastisch vertrekpunt. Op dertien kilometer ligt het stadscentrum van Utrecht, met haar kenmerkende Oudegracht met werfkelders, Domtoren en vele museums. Maar ook prachtige Oud Hollandse stadjes als Oudewater (bekend van de heksenwaag) en Montfoort liggen dichtbij. De dichtstbijzijnde stad is IJsselstein. In deze historische stad met kasteeltoren, twee bijzondere kerken, een stadsgracht met vestingsmuren (waar de Korenmolen ‘De Windotter’ op is gevestigd) en heerlijke restaurants is het de ideale plek op de dag af te sluiten. En je wil de volgende dag de omgeving verder verkennen? Overnacht dan op Jachthaven Marnemoende. Naast een overnachting in een tent, camper of caravan, kun je ook overnachten in een trekkershut of op een kampeervlot. Een uniek concept waarbij een aantal dagen per jaar overnacht kan worden op een drijvend vlot. Deze is alleen te bereiken met een Canadese kano waarmee ook de eigen spullen vervoerd moeten worden. Neem dus niet al teveel mee… En heb je toch iets meer behoefte aan een luxere overnachting? Ga dan naar B&B aan de Lek in Vianen of het Stadshotel Van Rossem in Woerden. Kortom, de regio Utrecht leent zich perfect als uitvalbasis voor een (mini) vakantie in eigen land. 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles