European Media Partner

Geniet van de zon, maar voorkom schade!

Na een behoorlijk nat voorjaar kunnen we dan nu eindelijk genieten van een hopelijk zeer zonnige zomer. Maar daarmee neemt ook de kans op verbranden toe. Helaas leidt verbranding door de zon elk jaar weer tot zeer hoog aantal diagnoses van huidkanker. Vorig jaar waren dit er maar liefst 77.000. En dat kan men (grotendeels) voorkomen door goed en regelmatig te smeren met zonnebrandcrème.

“Nog altijd is het hier in Nederland de gewoonste zaak van de wereld om tijdens de vakantie in Griekenland lekker te gaan bakken en bruin te worden”, vertelt Mischa Stubenitsky, persvoorlichter bij KWF Kankerbestrijding. “Zodra de zon schijnt kunnen we niet wachten om een lekker kleurtje op te doen. En dat kan ook hartstikke goed, maar zorg er dan wel voor dat je niet verbrandt. Zodra je verbrandt neemt namelijk de kans op huidkanker toe. De zon discrimineert niemand, van jong tot oud en alle typen huidskleuren: zon je onbeschermd en verbrand je, dan loop je het risico om huidkanker te krijgen.”


Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Met meer dan 70.000 diagnoses per jaar, en dat aantal stijgt ieder jaar, is de situatie zeer problematisch. “En met preventie kan er al heel veel leed voorkomen worden”, vertelt Erik de Heus, CEO van SkinVision. “Huidkanker kun je nooit helemaal voorkomen, want voor een melanoom (agressieve vorm van huidkanker) kan je ook genetische aanleg hebben en een plek op de huid kan veranderen met de tijd. Maar het niet verbranden door de zon én zonnebank kan veel schade voorkomen. Ook het periodiek controleren van de huid kan voor een tijdige opsporing van huidkanker zorgen. Met een speciale applicatie kan van een verdacht plekje op de huid een foto gemaakt worden die binnen twintig seconden aan kan geven of het een goed of slecht plekje is. Bij een ‘slecht’ plekje is het zaak naar de dermatoloog te gaan voor eventuele vervolgstappen. Zo kun je zelf bij twijfel actie ondernemen en erger voorkomen. Een melanoom kan namelijk al binnen drie tot zes maanden al uitzaaien naar verdere plekken in het lichaam.”


Stubenitsky: “De gedachte ‘het zal mij niet overkomen’ draagt niet bij aan het erkennen en herkennen van de gevaren van verbranden door de zon.” De Heus: “Naar de dokter of dermatoloog gaan om een verdacht plekje te laten onderzoeken is voor velen een drempel te ver. Door deze weg te nemen middels het maken van een foto met de applicatie biedt dan uitkomsten. Allereerst de tijd, want als iedereen voor een verdacht plekje een afspraak maakt met een dermatoloog zal dit leiden tot enorme wachtlijsten. En ook een arts of dermatoloog kan niet altijd voor de volle honderd procent de juiste diagnose stellen. Het voorkomt dus tijd en geld voor het zorgsysteem en redt tegelijkertijd levens. Tegelijkertijd laat het de toekomst van de zorg zien, waar meer en meer de patiënt zelf zijn eigen gezondheid (thuis) monitort en in de gaten houdt voordat hij of zij zich begeeft naar de professionele zorginstellingen voor verdere zorg, waar nodig.”


Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk zonschade voorkomen. “Ook als je even naar het terras gaat of buiten met vrienden een voetbalwedstrijd gaat spelen. Smeer je goed in! Ook de overheid zou hierin een actieve rol kunnen spelen door bijvoorbeeld de horeca te stimuleren om haar gasten zonnebrandcrème aan te bieden op het terras of sportclubs die de sporters zonnebrandcrème geven voordat ze het veld op mogen gaan. Op die manier kan veel schade en daarmee huidkanker worden voorkomen. En zeker de jonge generatie, de kinderen, moeten we beschermen tegen de gevaren van de zon. Geniet van het mooie weer deze zomer, maar met mate en met goede bescherming om verbranding te voorkomen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles