European Media Partner

Gemakkelijk zelf je aangiften en boekhouding doen, het kan!

Nog altijd komen er elk jaar vele fouten binnen bij de Belastingdienst bij de aangiften van zzp’ers. Onbewust maken zij veel fouten die bij de Belastingdienst tot vele problemen leiden. Een manier om deze fouten te voorkomen voor de zzp’ers en de Belastingdienst is gewenst. 

Na jaren is het Remco Frühauf en Peter Potters van Informer en hun team eindelijk gelukt: een samenwerking met de Belastingdienst. “Van het begin af aan goed, dat is wat ik wilde voor de zzp’er”, vertelt Potters. “De zzp’er zou beter geholpen zijn met een online boekhoudpakket, dat ervoor zorgt dat de btw aangifte zonder fouten wordt gedaan en direct kan worden ingestuurd én betaald met iDeal. Wanneer een zzp’er met de boekhouding bezig is en er is iets gekocht wat in aanmerking komt voor zakelijke registratie krijgt de zzp’er vanuit de pop-up van de Belastingdienst de regels te zien wanneer iets wel of niet als zakelijk kan worden geregistreerd. Met ons online boekhoudpakket in samenwerking met de Belastingdienst, die vanaf 1 september beschikbaar is, bieden wij de zzp’er een tool met  hulpkaarten die bij het boekhouden in beeld komen, op het moment dat de zzp’er dat nodig heeft. Zo wordt de aangifte correct ingevuld.”


Daarnaast is er een koppeling gemaakt met WhatsApp, gaat Frühauf verder. “Van een bonnetje of factuur kun je nu een foto maken in WhatsApp. Vervolgens vraagt de chatrobot of het om een bonnetje of factuur gaat en hoe dit geboekt moet worden, bijvoorbeeld op de grootboekrekening. Daarnaast kunnen zzp’ers met de Bunq app aangeven welke facturen ze willen betalen en deze gelijk betalen.  Zo kan een zzp’er bijvoorbeeld aan de pomp, na het tanken, gelijk een foto maken van het bonnetje en die aan de transactie koppelen en in de juiste categorie boeken in de boekhouding.” 


Op dit moment heeft de zzp’er het zwaar en dan wil je goed weten hoe je ervoor staat. Zeker omdat de economie nog altijd niet stabiel lijkt te zijn en het dus spannend blijft. Vanuit het inzicht dat er veel fouten worden gemaakt bij de aangiften is alle hulp voor, en het beter informeren van de zzp’er belangrijk, volgens Potters. “Er is dan ook veel tijd en aandacht besteedt aan het duidelijker maken van de taal van de tools. Met de hulp van deskundigen van de belastingdienst zijn tests gedaan en zijn er toch nog heel veel moeilijke woorden uitgehaald. Bij de Belastingdienst wordt nu gelukkig gewerkt met veel makkelijkere woorden, maar daar is heel veel werk aan vooraf gegaan.”


Met nieuwe technologie wordt het steeds makkelijker om informatie beschikbaar te stellen, maar dan moet die informatie wel op een heldere manier beschikbaar zijn, te allen tijde, besluit Frühauf. “Met deze twee nieuwe toepassingen wordt het voor de zzp’er gemakkelijk om te allen tijde op een juiste manier de boekhouding bij te werken en zo een correcte aangifte te doen bij de Belastingdienst. Dit zorgt er niet alleen voor dat de zzp’er weet hoe hij of zij ervoor staat, maar zorgt er ook voor dat Belastingdienst steeds minder onjuiste aangiften ontvangt.”   

Delen

Journalist

Related articles