European Media Partner

Gekte op huizenmarkt; bijna 80% biedt boven vraagprijs

De huizenmarkt blijft aan de orde van de dag. Er is een historisch laag woningaanbod, de prijzen blijven stijgen ondanks corona en er wordt enorm veel boven de vraagprijs geboden.

En het lijkt er helaas op dat dat nog wel even zo zal blijven, vertelt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. “De woningmarkt zit op slot. Mensen willen in deze markt vaak eerst aankopen en dan pas verkopen, maar als niemand zijn woning te koop zet, komt er natuurlijk ook niets in beweging. Je ziet in de ontwikkeling ook dat overbieden zich door heel Nederland uitbreidt. Wat begon in de steden zien we nu ook in de buitenstedelijke gebieden. Ook daar rijzen de prijzen de pan uit. Het aantal biedingen boven de vraagprijs liep in april zelfs op tot bijna tachtig procent. Daarmee komen we in de eerste vier maanden van 2021 uit op een gemiddelde van zeventig procent; terwijl er in 2020 slechts bij de helft van de gevallen overboden werd. Dat is natuurlijk mooi voor de verkopers van een huis, maar voor de kopers een stuk minder gunstig.”


Er zijn een aantal belangrijke factoren die hiertoe leiden, stelt Van Wijgerden. “Naast een groot tekort aan woningen, is de hypotheekrente heel laag en door de coronaregelingen is vooralsnog veel werkgelegenheid behouden. Dat zorgt ervoor dat kopers bereid zijn meer te betalen voor hun woning; de maandelijkse extra lasten zijn immers te overzien. Voorlopig zie ik de woningprijzen nog niet dalen. Tenzij we meer bij gaan bouwen blijft de markt ongezond.”


Uit onderzoek van Makelaarsland onder woningzoekers blijkt dat zij hun woonwensen continu aanpassen. “Ruim een derde van de kopers vergroot het zoekgebied, waarbij vooral ook verder gekeken wordt dan de (rand)stad. Ook verhogen vier op de tien huizenkopers hun budget tijdens de zoektocht. De kans dat ze moeten overbieden is zo groot, dat ze simpelweg niet anders kunnen.”


De aanhoudende krapte lijkt er ook toe te leiden dat woningzoekers vaker hulp inschakelen. “Bijna zestig procent overweegt om bij het aankopen een makelaar in de arm te nemen. Wij merken dat kopers behoefte hebben aan meer begeleiding, expertise en klankborden en zien dit ook terug in het groeiende aantal aankoopopdrachten. Eigenlijk is het altijd goed om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat klinkt natuurlijk als preken voor eigen parochie, maar het kopen van een huis is een enorme beslissing. Waarom zou je daar geen begeleiding in zoeken?” vertelt Van Wijgerden.


Voor de aankoop van een woning heeft Van Wijgerden nog een aantal tips. “Je moet altijd goed kijken of de woning past bij je wensen voor de langere termijn. Als je geen woning kan vinden die past bij je woonwensen, wacht dan gewoon nog even. Kijk natuurlijk altijd naar de kwaliteit van de woning en doe bij oudere woningen een bouwkundige keuring. En laat je vooral niet gek maken door de huidige markt.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles