European Media Partner

Gecultiveerd vlees: de nieuwe standaard?

Nog altijd eet de gemiddelde Nederlander ruim 77 kilo vlees per jaar. Hierbij gaat het om het verbruik op basis van het karkasgewicht, vlees inclusief been, vet en zwoerd, aldus de website van Wageningen University & Research. In de praktijk betekent dit dat ongeveer de helft van dit gewicht wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren. Toch is er al vele jaren discussie of vlees wel behoort tot een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kweekvlees kan de uitkomst zijn. Het is namelijk minder milieubelastend en voorkomt dierenleed.

Een kweekvleeslapje gekweekt uit stamcellen lijkt een ver-van-onze-bed-show, maar als het aan Kamerleden en wetenschappers ligt hebben Nederlanders binnen vijf jaar kweekvlees op hun bord liggen, meld de NOS. Kweekvlees kan een alternatief zijn voor vlees en daarmee een bijdrage leveren aan de overgang naar duurzamer eiwitten. Maar voordat kweekvlees de markt op mag moet de veiligheid gegarandeerd zijn, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 


Velen zien het maatschappelijk belang van deze ontwikkeling in. Hoogleraar Mark Post van de Universiteit van Maastricht maakte in 2013 de allereerste hamburger van kweekvlees als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. De burger was gekweekt van stamcellen uit de spieren van een koe. Maar nog altijd ligt het kweekvlees niet in de schappen van de supermarkt. Het is een complex proces. En twee jaar geleden verbood de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit het kweekvlees omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van een serum bij de ontwikkeling van kweekvlees. Dit serum wordt verkregen door het laten bloeden van ongeboren, vaak nog levende kalveren, meld het AD. Het bloed wordt gezien als een bijproduct van de slacht, dat anders voor andere doeleinden zou worden gebruikt, maar er kleven nadelen bij het verkrijgen van dit serum. Zo zou het kalf lijden aan pijn en stress. 


Het voorkomen van dierenleed en veiligheid is dus nog niet gegarandeerd voor het kweekvlees, maar met de andere cijfers zit het goed. Zo wordt er bij de productie van kweekvlees 45 procent minder energie gebruikt, 96 procent minder water en 99 procent minder grond. Toch vinden vele partijen dat deze ontwikkeling te langzaam gaan. Niet alleen halen andere landen Nederland in wat betreft het kweekvlees, maar ook de Nederlandse landbouw loopt tegen milieu- en dierenwelzijnsgrenzen aan. Daarnaast groeit de wereldbevolking en ook de vleesconsumptie. Zo meld het RTL nieuws dat in 2018 Nederlanders gemiddeld 77,2 kilo vlees aten en dat was 600 gram meer dan voorgaande jaren. Dit staat haaks op de trend om minder vlees te eten en vaker te kiezen voor vegetarische of veganistische opties. 


Met een toenemende wereldbevolking, mondiale vleesconsumptie en druk op de landbouw kunnen alternatieven, als kweekvlees, een oplossing bieden. De tegenstanders en de onbewezen veiligheid van kweekvlees zorgen er voor dat het nog niet op de markt is gebracht. Maar een verandering is nabij volgens medeoprichter van Mosa Meat, Peter Verstrate. Volgens hem moet de eerste industriële unit voor kweekvleesproductie binnen twee tot drie jaar klaar zijn. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles