European Media Partner

Ga voor gemak in de keuken

Waar vroeger huishoudens traditioneler verdeeld waren, werken nu vaak beide partners van het gezin tot laat en moet er bij thuiskomst snel gekookt worden. Niet alleen voor jongere stellen of gezinnen, maar ook voor ouderen die steeds langer thuis wonen is gemak in de keuken noodzakelijk. Een keuken moet dus aan alle gemakken voldoen om in de huishoudens te voorzien van een snelle, lekkere en gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten.

“En denk daarbij dan eens aan een fornuis”, vertelt Susan Rooze, expert keukencomfort. “Want met een fornuis kun je veel meer dan alleen een appeltaart en lasagnaschotel klaarmaken. Bovendien zijn fornuizen ook nog eens verkrijgbaar met inductieplaten, waardoor je geen gas meer nodig hebt in huis. Een belangrijke voorwaarde voor de huizen van de toekomst, want in 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn.” 


“Een uitgebreide keuken is niet meer alleen besteed aan de keukenprinsen-en prinsessen onder ons. Ook als koken geen hobby van je is, moet er toch elke avond een maaltijd gemaakt worden, bij voorkeur een gezonde maaltijd. Een avg (aardappelen, vlees en groenten) heeft de gemiddelde Nederlander van huis uit meegekregen en wordt over het algemeen bereid bovenop het fornuis. Maar dat kan ook anders. Ook in de onderzijde van het fornuis kan men rijst en aardappelen koken. Aan de bovenzijde van het fornuis hoeft dus in principe niet meer gekookt te worden. Zo hoeft men niet meer te wachten bij het fornuis, maar kan men in de tussentijd bijvoorbeeld stofzuigen of een krantje lezen. Het eten schuif je in de oven veilig weg, voor kinderen die naar de pannen willen grijpen een veilig alternatief, maar ook voor ouderen, voor wie meerdere pannen op het vuur vaak lastig zijn.”


Een fornuis is bij velen nog een hulpmiddel, gaat Rooze verder. “Maar je kan zoveel meer met een fornuis. Je kunt zelfs tegelijkertijd een appeltaart maken terwijl je kookt. Zo bespaar je ontzettend veel tijd. Bovendien hoeft een fornuis niet altijd inbouw te zijn. En een vrijstaand fornuis is niet alleen weggelegd voor mensen met een grote woning. Ook mensen in de binnensteden, die een kleinere woning hebben, hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een kleiner vrijstaand fornuis.”


Keukenprins/prinses of niet, gemak in de keuken waardoor we snel, gezond en op een duurzame manier onze maaltijd kunnen bereiden is iets wat we allemaal willen, besluit Rooze. “Voor jong en oud is een vrijstaand fornuis een goede reden om het fornuis op een andere manier te gaan gebruiken en daarmee op een duurzame manier, creatieve en gezonde maaltijden te bereiden.”  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles