European Media Partner

Ga dit jaar op vakantie in eigen land

Deze zomer gaan er naar verwachting meer mensen vakantie vieren in eigen land dan vorig jaar, zo meldt NBTC-NIPO Research naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking. Het warme weer van afgelopen zomer zorgt ervoor dat Nederlanders vaker plannen maken om deze zomer Nederland te ontdekken. Maar waar te beginnen?

Een van de mooiste plekken in Nederland vind je in Noord-Holland: droogmakerij de Beemster. Deze regio kennen we natuurlijk van de kaas, die nog steeds op ambachtelijke manier gemaakt wordt. De wrongel wordt handmatig geroerd en de kazen rijpen op een natuurlijke manier op houten planken. De koeien staan alweer een tijdje in de wei dus de graskaas komt er bijna aan. Deze wordt namelijk gemaakt van de eerste melk die de koeien geven nadat ze weer de wei in gaan. De koeien gaan pas naar buiten als het gras en het land goed is, wat de smaak van de kaas ten goede komt, en dat is elk jaar weer een mooi gezicht.


Maar er is in de Beemster nog veel meer moois te ontdekken. Het landschap is door de kaarsrechte verkaveling en de bijzondere ontstaansgeschiedenis uniek in de wereld, en heeft hierdoor de status van UNESCO-werelderfgoed verkregen. In het begin van de 17e eeuw zorgden hoge zeewaterstanden en wind in de gebieden ten noorden van het IJ voor afkalving van het veen, zo stelt VVV Beemster. Omdat er ook behoefte was aan goede landbouwgrond werd de Beemster drooggelegd. Het door de drooglegging gewonnen land lag 3,5 meter onder zeewaterniveau en was enorm vruchtbaar.


Voor de vakantieganger is er in dit bijzondere gebied genoeg te beleven. Pak bijvoorbeeld de fiets of maak een mooie wandeling langs de bijzondere stolpboerderijen. De vierkante vorm van deze boerderijen passen perfect in het strakke, geometrische landschap van de droogmakerijen. Ook vind je in de Beemster nog een ander UNESCO-werelderfgoed, De Stelling van Amsterdam. Een verdedigingslinie van maar liefst 135 kilometer rondom Amsterdam die bestaat uit forten, batterijen en dijken die zijn gebouwd tussen 1880 en 1914.


Op het centrale plein in Middenbeemster vind je de kerk van Hendrick de Keyser en het gebouw Onder de Linden, dat vroeger als kosterswoning fungeerde. Een stukje verderop aan de Middenweg ligt de Pastorie, waar Betje Wolff vroeger haar romans en brieven schreef. Dit gebouw is nu een museum. Ook vind je hier Argrarisch Museum Beemster, waar je alles kunt leren over de rijke landbouwhistorie van het gebied.


Ook de omliggende steden en dorpen in Laag Holland zijn een bezoekje waard. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans, waar je schattige Zaanse huisjes en molens kunt vinden. Toch op zoek naar een plek met minder toeristen? In het vroegere vissersdorp de Rijp vind je meer dan honderd rijksmonumenten en ene prachtig monumentaal raadhuis dat stamt uit 1630. En wil je toch een dagje naar de grote stad, dan ben je met de auto in een half uurtje in Amsterdam.


Kies dit jaar dus niet voor een ver, exotisch oord, maar ga voor een zomer in eigen land. Er valt nog genoeg te ontdekken. 


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles