European Media Partner

Ga alle mogelijk scenario’s af

Ondernemers zijn enorm geholpen tijdens de coronacrisis. De vele steunregelingen hebben faillissementen kunnen voorkomen, maar nu de regelingen hoogstwaarschijnlijk per 1 oktober gaan stoppen zal het aantal faillissementen naar verwachting gaan stijgen. 

“En dat is eigenlijk ook heel logisch”, vertelt Jacqueline Zuidweg initiatiefnemer van MKB Doorgaan. “De overheid heeft heel veel geld verstrekt aan de ondernemers en daar lijkt nu een einde aan te gaan komen. Er zijn momenteel drie ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat veel ondernemers alsnog in heel zwaar weer terecht kunnen komen. Allereerst moeten de ondernemers weer aan de normale verplichtingen gaan voldoen. De Belastingdienst is zeer coulant geweest richting de ondernemers, maar de belasting moet weer betaald gaan worden. Daarnaast houden de geldelijke steunen van de overheid op en moet er een planning gemaakt worden om de schulden af te gaan lossen.”


Binnen de afgesproken termijn van vijf jaar moeten de belastingschulden worden afbetaald, maar het is de vraag of ondernemers nu weer op het ‘oude’ niveau van omzet kunnen komen. Zuidweg: “ Wanneer de markt is veranderd en je haalt niet meer de omzet van voor de coronacrisis kun je ook niet aan de verplichtingen voldoen en de schulden afbetalen. Als ondernemer is het dan zaak om een plan te maken zodat je goed grip op je cijfers hebt en voorbereid bent op wat eventueel nog komen gaat.”


Het stellen van vragen, zeker in tijden van onzekerheid, is heel belangrijk. “En ik zie momenteel heel veel ondernemers met vragen die ze niet altijd durven te stellen.  Zeker als het niet goed gaat met je bedrijf sta je in eerste instantie niet te springen om dit met anderen te delen en hier uitgebreid over te gaan praten. Maar ondernemen kun je niet alleen. Ikzelf ben al 26 jaar ondernemer in de schuldhulpverlening en persoonlijk heb ik meer geleerd van de krimp en diepe dalen die ik kende dan van de perioden van groei. Het zoeken van professionele hulp en samen met hem of haar vragen en problemen delen zorgt ervoor dat je al halverwege de oplossing bent. Wanneer je je problemen onder ogen komt en de situatie goed analyseert kun je tot een goed plan komen om verbeteringen aan te brengen die nodig zijn. En heel belangrijk daarbij is het maken van verschillende scenario’s. Door alle mogelijke scenario’s af te gaan weet je wat je kunt doen in elke mogelijke situatie en kom je niet voor eventuele verrassingen te staan.”


De mkb’ers zijn hard geraakt door de coronacrisis. “Maar de Nederlandse overheid heeft met de vele steunmaatregelen hen goed bijgestaan. Aan de steunmaatregelen komt nu een einde samen, moeten de schulden worden terugbetaald en moet er worden voldaan aan de ‘normale’ verplichtingen als het betalen van belasting”, besluit Zuidweg. “Dat maakt dat er nu voor sommige ondernemers een hele spannende tijd gaat aanbreken. Des te belangrijker om de onzekere periode goed voorbereid in te gaan, door adviezen in te winnen en verschillende scenario’s klaar te hebben liggen zodat je niet voor verassingen komt te staan en je onderneming tijdig kunt bijsturen. Zo kan je jezelf sterk uit de coronacrisis ondernemen.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles