European Media Partner

Franchising blijkt een crisisproof formule

Franchisevestigingen presteren over het algemeen beter op het gebied van groei en omzet dan zelfstandige MKB-ondernemingen, blijkt uit diverse onderzoeken. Franchiseconcepten brengen minder risico’s voor ondernemers en spelen sneller in op veranderingen in de consumentenwereld.

Het is daarom niet vreemd dat een franchise beter bestand is tegen de crisis, stelt Petro Hameleers, Master Franchisee Anytime Fitness. “Om succesvol te ondernemen als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf moet je veel specifieke expertises hebben op verschillende terreinen. Als franchisenemer heb je het voordeel dat je gebruik maakt van een bewezen concept en niet hoeft na te denken over zaken als locatie, marketing en scholing van personeel. Hierdoor kun je je focussen op dingen die er echt toe doen, zoals je klanten en community. Dit maakt het ook eenvoudiger om door te groeien naar een tweede, of zelfs derde of vierde locatie.” 


Een ander aspect wat volgens Hameleers een franchiseconcept beter bestand maakt tegen de crisis, is het kunnen inspelen op de snel ontwikkelende technologie. Iets wat vaak moeilijker is voor midden- en kleinbedrijven, waardoor zij vaak de veranderende consumentenbehoeften niet kunnen bijbenen. Binnen een franchiseconcept wordt hier vanuit het hoofdkantoor een expert op gezet. 


Dat je in veel gevallen als franchisenemer sneller klanten genereert vanwege de naamsbekendheid, is een gegeven. Maar de naamsbekendheid van een franchiselocatie is ook kwetsbaar, vertelt Hameleers. Het imago van een franchiseconcept wordt namelijk opgebouwd door de individuele franchisenemers, waardoor het franchiseconcept goed bewaakt moet worden. Via enquêtes onder bestaande klanten wordt dit bewaakt door de franchisegever. Indien een franchiselocatie slecht scoort, helpt de franchisegever de klantenbeleving naar een hoger niveau te krijgen. 


Alle voordelen van het franchiseconcept komen echter niet zonder prijskaartje. Hameleers: “Het nadeel van een franchiseconcept is de fee die je betaalt, maar de waardecreatie van een franchise moet dusdanig zijn, dat je een veelvoud terugkrijgt van het bedrag dat je per maand betaalt.” Volgens Hameleers is het ook belangrijk dat je achter het concept staat, anders kun je het niet verkopen. “Zoek in de richting van je passie een sterk franchiseconcept en ga ervoor als je een klik hebt met de organisatie. Zo kun je doen waar je passie voor voelt, maar hoef je het wiel niet zelf uit te vinden of weer aan te passen aan de sterk veranderende omgeving.” 


Hoewel een franchisemodel veel voordelen heeft en uit onderzoek meer crisisbestendig blijkt, valt of staat het succes van de franchise bij de mate van voorbereiding van de franchisenemer. Een goede voorbereiding en onderzoek naar formule, locatie en financiële voorwaarden zijn van groot belang. “Een professionele franchisegever zal een nieuwsgierige, doordachte en zakelijke opstelling van een aspirant-franchisenemer op waarde kunnen schatten”, vertelt Jorg van de Peppel, advocaat bij Pep Legal. “Stel vragen en doe onderzoek.” 


Zo zijn er nog een tal van juridische aspecten waar je als franchisenemer goed op moet letten volgens Van de Peppel. Wees bewust van je privé-aansprakelijkheid. Wanneer je kiest voor een B.V. is het van belang te controleren of je volgens het contract echt niet privé hoofdelijk aansprakelijk bent. Zorg daarnaast voor duidelijkheid in wat de franchisegever doet aan begeleiding en ondersteuning, of je een exclusief rayon ontvangt, wat de mogelijkheden zijn als je tussentijds wilt stoppen of wat de verkoopprocedure is als je permanent stopt. Ook is het van belang te controleren of het Nederlands recht wel van toepassing is en of een Nederlandse rechter bevoegd is kennis te nemen van een eventueel geschil. Ten slotte is het belangrijk te onderzoeken welke documenten je nodig hebt, of je gebonden met aan een postcontractueel non-concurrentiebeding en wat voor vrijheid je als franchisenemer hebt.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles