European Media Partner

Focus in de borstkankerzorg

3 vragen aan Marjolein de Jong, directeur Alexander Monro Ziekenhuis

Om expertise te bereiken is focus nodig, ook in de borstkankerzorg?

“Dat is heel belangrijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Naast vroege herkenning, is een zorgvuldige diagnose cruciaal voor betere overlevingskansen. Er zijn vele verschillende vormen van borstkanker en elke behandeling is afhankelijk van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor, ook van je eigen ideeën omtrent je behandeling. Om hierin expertise te bereiken is focus nodig. De expertise begint bij het stellen van de meest zorgvuldige en complete diagnose.” 


Hoe zie je die expertise terug? 

“40% van onze patiënten komt voor een second opinion. 65% van deze second opinions komt in aanmerking voor extra (relevante) diagnostiek. In 12% van de gevallen wordt een andere (relevante) diagnose gesteld en bij 28% leidt een second opinion tot een ander behandelplan. Een second opinion is zinvol!”


Hoeveel mensen krijgen te maken met borstkanker? 

“Eén op de 7 á 8 vrouwen in Nederland. Jaarlijks zijn dit ruim 17.000 nieuwe gevallen (inclusief voorloperstadium) en dit aantal groeit. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Momenteel sterven in Nederland jaarlijks circa 3.200 vrouwen aan borstkanker.”

Delen

Journalist

Related articles