European Media Partner

Flexibel automatiseren in de logistieke sector

Automatisering van de logistieke sector was in het verleden vaak een uitdaging. In plaats van te kiezen voor geautomatiseerde oplossingen koos men vaak voor extra mankracht in het magazijn. Door slimme, flexibele oplossingen wordt het nu echter een stuk aantrekkelijker om te gaan automatiseren.  

Qliqflow is speciaal ontwikkeld om logistieke dienstverleners te voorzien in hun behoefte aan flexibiliteit.

In een magazijn gebeurt een hele hoop. De goederen komen aan, worden weggelegd, moeten worden gepickt, ingepakt en gelabeld voordat ze vervolgens het magazijn weer verlaten om naar de klant gebracht te worden. “Dat kan met de hand, maar met automatisering kan dit een stuk sneller en efficiënter ingericht worden”, meent Jan Hulsmann van Valor Material Handling. “Traditioneel” gezien was de hardware die hiervoor nodig was vrij star. Als je er iets in wilde veranderen dan ging dat bijna niet, want alles was aan de grond genageld. Om dat te versoepelen hebben wij Qliqflow ontwikkeld.”


Qliqflow is speciaal ontwikkeld om logistieke dienstverleners te voorzien in hun behoefte aan flexibiliteit. Je kunt het zien als een automatiseringssysteem dat bestaat uit allemaal legoblokjes: het zijn modules die je aan elkaar kunt klikken en op ieder moment weer anders op kunt bouwen. “Vandaar ook de naam, Qlikflow zorgt ervoor dat de logistiek blijft doorstromen”, vertelt Hulsmann. “De modules zijn 100% herbruikbaar en kunnen dus gemakkelijk afgebouwd en opnieuw opgezet worden. Daarmee is het mogelijk om in elke situatie de beste oplossing te bieden, zelfs als er op korte termijn veranderingen plaats moeten vinden.”


Die flexibiliteit was er in de logistieke sector eigenlijk altijd al, maar het werd vaak opgelost met mankracht. Hulsmann: “De vraag naar producten fluctueert, dus de vraag naar personeel doet dat ook. Het kan zijn dat je op maandag 100 mensen nodig hebt, maar op dinsdag maar 50, omdat er in het weekend meer besteld wordt dan doordeweeks. Echter, er is een schaarste op de arbeidsmarkt waardoor er niet altijd voldoende goede krachten beschikbaar zijn. Automatisering kan dan de uitkomst zijn.”


Toch waren veel bedrijven hiervoor nog huiverig. “In de logistieke sector wordt vaak gewerkt met enkele jaren contracten. Dan is een automatisering voor een specifieke klant moeilijk terug te verdienen, omdat het zomaar kan zijn dat je een jaar later weer andere behoeften hebt. Met Qliqflow kan dat wel, omdat je alle modules gemakkelijk kan hergebruiken en ze flexibel kunt inzetten in je magazijn. Zo wordt automatiseren gemakkelijker, flexibeler en goedkoper. We nemen de angst bij de logistieke sector weg door hen een oplossing op maat te bieden die te allen tijde kan voorzien in hun veranderende behoeften. Zo blijf je als logistiek dienstverlener concurrerend.”


Wilt u meer weten over Qliqflow en wat het voor uw bedrijf kan betekenen? Ga dan naar 

www.valor.world.Delen

Journalist

Related articles