European Media Partner

Financieel op koers blijven zonder Excel-documenten

De meeste mensen besteden niet bijzonder veel tijd aan hun financiën. Ze weten wel een beetje of ze goed bezig zijn of niet, maar echt een duidelijk overzicht maken is er voor velen niet bij. Terwijl een duidelijk inzicht in je financiële toekomst tegenwoordig juist belangrijker is dan ooit.

“Vroeger waren de overheid en de werkgever tot op zekere hoogte betrokken bij je financiën”, vertelt financieel expert Rick Wassenaar. “Via diverse regelingen spaarden zij voor een belangrijk deel voor je pensioen. Tegenwoordig moet je het in toenemende mate zelf regelen. Iets waar je op tijd mee moet beginnen en wat lang niet altijd gemakkelijk is. Op zoek naar rendement vliegt men de financiën zelfs vrij ad hoc aan. Dan lezen ze bijvoorbeeld iets over bitcoin in de krant en dan stappen ze daar van de ene op de andere dag in, met de hoop dat het goed gaat omdat iedereen dat doet. Als je op die manier met hypes mee rent ligt teleurstelling echter op de loer, want vaak valt het dan uiteindelijk toch tegen.”


Beter is om eerst te bepalen wat je doelen zijn voor nu en later. Verwerk dat in een plan.  “Dat begint bij overzicht creëren”, vertelt Wassenaar. “En dan schrikken mensen gelijk al, omdat ze ingewikkelde Excel-bestanden voor zich zien, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn online websites te vinden die je helpen om op een veilige manier binnen enkele minuten de juiste informatie te verzamelen. Deze websites zetten alle inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden om in handige overzichten en grafieken. Eventuele problemen worden automatisch gesignaleerd. Een ander voordeel van deze websites is dat fiscale wijzigingen en veranderingen in bijvoorbeeld toeslagen direct worden verwerkt. Je hoef er dus echt niet elke dag mee bezig te zijn, maar als je bijvoorbeeld jaarlijks even aandacht besteedt aan je financiën kan je veel betere plannen maken voor de toekomst.”


En als je dan eenmaal inzicht hebt in je huidige en toekomstige financiële situatie, is het de vraag of je er ook tevreden mee bent. “Vaak blijkt dat dan niet het geval”, stelt Wassenaar. “Zo willen veel mensen bijvoorbeeld graag eerder met pensioen. Tot verrassing van sommigen is dat goed mogelijk, maar voor anderen juist niet. Dan is het de vraag wat je aan kunt passen om dit toch mogelijk te maken. Sommige van deze websites bieden handige instrumenten om je uitgaven in kaart te brengen en te kijken waarop je kunt bezuinigen. Met een kleine aanpassing in het uitgavenpatroon, blijkt het dan ineens wel mogelijk. Als je een goed financieel plan hebt, helpt dat je om keuzes te maken in het hier en nu, maar ook je doelen op de lange termijn te bereiken.”


Want dat is gelijk ook het lastige aan het maken van financiële plannen, stelt Wassenaar. “We willen allemaal leven via het yolo-principe (you only live once, red.) en alles kopen wat we nu willen hebben, maar we willen ook leven via het FIRE-principe (financial independence, retire early) en genoeg geld hebben voor een fijne toekomst. Als je het allebei wilt moet je een staatslot kopen, maar de kans dat dat wat oplevert is natuurlijk nog veel kleiner. De meeste mensen zullen dus een middenweg moeten vinden. De enige manier om dat efficiënt te doen is als je af en toe wat tijd besteed aan je financiële toekomst. Mijn ervaring is dat mensen dat best leuk vinden om te doen. Ze zien ineens mogelijkheden om hun toekomst aantrekkelijker in te vullen. Af en toe stel je de koers bij om uiteindelijk op de gewenste bestemming uit te komen. De overheid en je werkgever voeren hierbij steeds minder de regie. Je zult het meer zelf moeten doen en dat kan ook zonder Excel.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles