European Media Partner

Fietsen zonder gevaar

Fietsen met vier wielen zijn de meest veilige, comfortabele en stabiele fietsen die er zijn. Veilig omdat ze zo stabiel zijn en je er niet mee kunt vallen.

Stabiliteit wordt bepaald door het gewicht, het zwaartepunt, de breedte en de kantellijnen van de fiets. Hoe zwaarder de fiets, hoe lager het zwaartepunt en hoe breder de fiets, hoe stabieler. En hoe verder de kantellijnen aan de buitenkant en dus hoe meer de bestuurder zich met zijn lichaam binnen die lijnen bevindt, hoe stabieler. Een vierwieler heeft de ideale mix van al deze factoren.


“Als het fietsen op een gewone fiets niet meer goed gaat denkt met vaak eerst aan een e-bike”, aldus expert Robert van Hees. “Dat kan een oplossing zijn, maar voor mensen met problemen met de balans of beperkingen is een e-bike niet altijd de beste oplossing. Vervolgens denkt men aan een driewieler, maar ook dat is niet ideaal, omdat je er nog steeds mee kunt kantelen en vallen en je steeds bezig bent de fiets de juiste kant op te sturen. Met vier wielen hoef je je daar geen zorgen over te maken en kan je alle energie besteden aan en het genieten.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles