European Media Partner

Favoriete plekken voor ongedierte in de lente en zomer

De lente en zomer zijn de tijden van het jaar waarin we buiten kunnen zitten om te genieten van lange, zwoele zomerdagen. Er ligt echter wel iets op de loer dat jouw zomerse plezier kan verpesten... ongedierte! De lijst met dieren die je in je huis en tuin kunt aantreffen is lang: wespen, vliegen, mieren en wat denk je van kakkerlakken en muizen. 

Met het veranderen van de seizoenen verandert ook het ongedierte in onze huizen en tuinen. Herfst en winter zijn de belangrijkste tijd voor knaagdieren zoals ratten en muizen, terwijl in de lente en zomer onder andere stekende en bijtende insecten een veelvoorkomend probleem zijn. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om ongedierte buiten de deur te houden. Ongediertepreventie is nog altijd beter dan ongediertebestrijding.


Via ventilatieroosters kunnen mieren en vliegen gemakkelijk toegang krijgen tot je huis. Er zijn veel verschillende redenen waarom je last hebt van mieren of vliegen. De belangrijkste reden is vaak dat mieren en vliegen in je huis constant eten vinden. Door de voedselbron weg te nemen zorg je ervoor dat mieren en vliegen niets meer te zoeken hebben in je woning. Als je ze buiten de deur wilt houden, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Installeer bijvoorbeeld ventilatiekappen van gaas, dicht gaten en kieren, neem de voedselbron weg, maak je huis goed schoon en bewaar voedsel in luchtdichte bakjes. Ook moet je ervoor zorgen dat je afvalcontainers goed sluit en deze op tijd leegt.


Voor sommige soorten ongedierte is de zolder de ideale plek om hun kamp op te zetten en een nest te bouwen. Houten balken en opgeslagen spullen in dozen kunnen een goede bron van voedsel bieden voor ongedierte als muizen, houtwormen en wespen. Om ze tegen te gaan kan je het beste beschadigde dakpannen vervangen en je spullen opslaan in afsluitbare plastic boxen in plaats van kartonnen dozen. Controleer ook regelmatig op de aanwezigheid van een wespennest en op boorgaten van de houtworm.


Je wilt er liever niet aan denken, maar slaapkamers kunnen ook een toplocatie zijn voor ongedierte. Voor sommige beestjes, zoals bedwantsen, is het een bron van voedsel en is het tevens een ideale schuilplaats. Veelvoorkomend ongedierte in de slaapkamer zijn bedwantsen, vliegen, muggen en wespen. Houd daarom ramen en deuren gesloten of plaats horren, beperk het aantal houten meubels en zet je meubels niet tegen de muren aan. Ook kun je beter niet eten in bed of in de slaapkamer. Controleer bedden, kussens, matrassen, lattenbodems en vloerbedekking op de signalen van bedwantsen en controleer je lichaam op de aanwezigheid van een bedwantsenbeet. Ook is het slim om je beddengoed op hoge temperatuur te wassen en regelmatig te stofzuigen.


Wanneer ramen open staan vormen ze een geweldige ingang voor ongedierte zoals mieren, vliegen, muggen en wespen. Houd ze dus gesloten of plaats een hor. Ook je tuin kan een grote insectenmagneet zijn. Er is overal voedsel, er zijn schuilplaatsen en verschillende plekken om te paren. Veelvoorkomend ongedierte in tuinen zijn mieren, vliegen, muggen, teken en wespen. Verwijder stilstaand water uit emmers en andere containers, verwijder ongewenste boomstronken en houd struiken en vegetatie beperkt om ongedierte te vermijden. Gebruik daarnaast mulch van plastic, rubber en grind in plaats van hout, repareer scheuren in terrassen, bewaar compost in een container met een strakke deksel en controleer je tuin regelmatig op ongewenste bezoekers. En als je een stapel hout in de tuin hebt, bewaar deze dan op hoogte en niet in de buurt van de fundering van je huis.


Als laatste is de keuken aan de beurt. Uiteraard komen hier ook graag vervelende indringers. Keukens zijn een handige plaats voor ongedierte om voedsel te vinden. De overvloed aan voedsel maakt van jouw keuken een gratis onbeperkt buffet voor ongedierte als mieren, kakkerlakken, vliegen en wespen. Leeg afvalbakken in de zomer dagelijks, controleer pijpen op lekkage, houd werkbladen schoon en vrij van voedselresten en bewaar voedsel in luchtdichte containers. Heb je huisdieren? Verschoon de kattenbak dan regelmatig en laat bij warm weer geen voedsel van je huisdieren staan.


Er zijn veel maatregelen die je zelf kunt nemen om overlast van ongedierte te voorkomen. Maar als het allemaal niet genoeg is, kun je altijd nog contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder.

Delen

Journalist

Carola Rozendaal

Related articles