European Media Partner

Exchange Traded Funds: een gediversifieerde portefeuille zonder gedoe

Beleggen op de beurs kan behoorlijk overweldigend zijn. Immers, er zijn zoveel beursgenoteerde bedrijven en andere financiele waarden om uit te kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Investeren in een Exchange Traded Fund (ETF) kan dan een goede optie zijn.

Wanneer je een gespreide portefeuille op wilt bouwen op de beurs kan het enorm veel schelen om via een fonds te investeren. “Sommige mensen vinden het heel leuk om in specifieke bedrijven te beleggen, maar er is ook een grote groep die niet zou weten waar ze moeten beginnen”, vertelt Ron Heydenrijk, expert beleggen in ETF’s. “Dan is een ETF een heel goede optie. Bij een ETF koop je in één keer een mandje van aandelen of obligaties, waarmee het risico in je portefeuille gespreid is tegen minimale kosten. Je kunt bijvoorbeeld in een brede wereldindex, of in een specifiek land beleggen. Ook kan je thematisch beleggen via ETF’s, bijvoorbeeld als je alleen tech-aandelen of juist aandelen van duurzame bedrijven wilt. Daarnaast kan je ook ETP’s (Exchanged Traded Products) kopen die bijvoorbeeld de goud-, olie-, of bitcoinprijs volgen. Dan kan je profiteren van de prijsbewegingen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over waar je je goud of crypto-sleutel gaat bewaren.”


Daarnaast maakt een ETF het ook mogelijk om in je eigen tijdzone toch met een wereldwijde dekking te handelen, vertelt Heydenrijk. “Als je aandelen koopt ben je gebonden aan de openingstijden van de betreffende markt. Wil je dus Amerikaanse aandelen kopen, dan kan dat pas na half vier ’s middags onze tijd. De Aziatische markt is dan natuurlijk al lang weer dicht. Ongeveer twee derde van de ETF’s in Europa zijn niet-Europese internationale mandjes, waarmee je dus gewoon tijdens Europese uren kunt handelen.”


Een ander groot voordeel van een ETF is dat deze continu verhandelbaar is op de beurs. “Je vergelijkt ETF’s normaal gesproken met een beleggingsfonds. Bij een beleggingsfonds kan je één keer per dag in- of uitstappen tegen de waarde van het fonds op het einde van de beursdag, terwijl je een ETF continu kan kopen of verkopen tegen de dan geldende marktwaarde” vertelt Heydenrijk. “Daarmee werkt het dus hetzelfde als een aandeel.”


Deze continue verhandelbaarheid wordt mogelijk gemaakt door market makers. Market makers geven doorlopend bied- en laatkoersen op de beurs af waartegen een belegger kan kopen of verkopen. Ze doen dit altijd voor eigen rekening en risico. Bijna iedere belegger handelt op de beurs tegen een market maker en is daardoor verzekerd van de beste prijs en een veilige afwikkeling van de transactie. “Als je je beleggingsapp opent en naar de index of het aandeel gaat waarin je wilt beleggen zie je allerlei verschillende beleggingsmogelijkheden”, vertelt Heydenrijk. “Per beleggingsmogelijkheid staan verschillende bied- en laatprijzen aangegeven. Dit zijn geafficheerde prijzen die kopers voor een aandeel willen betalen (bied) en die verkopers voor een aandeel willen hebben (laat). Dat zijn de market makers. Zij zijn altijd in de markt, ook als de omstandigheden heel gespannen zijn zoals in een financiële crisis. De beurs zorgt ervoor dat de belegger altijd tegen de beste prijs handelt, wat zorgt voor competitie tussen market makers, en dus voor scherpe prijzen en lage kosten. Daar profiteert de belegger dus direct van. Overigens zie je niet van welke market maker je koopt en zien zij ook niet wie er van hen koopt. De transactie is volledig privé. Het risico dat je met een belegging blijft zitten wordt door de market makers weggenomen, omdat je zeker weet dat je belegging later ook weer kunt verkopen.”


En dan rest er nog één vraag. Want wat is het rendement van een ETF? “Deze is hetzelfde als de achterliggende index”, vertelt Heydenrijk. “Dus als aandelen het goed doen op de beurs komt dat honderd procent terug in de waarde van de ETF. Het fijne aan ETF’s is dat je volledige grip hebt op je eigen beleggingen, gebaseerd op eigen normen, waarden en ideeën, die je tegen zeer lage kosten op ieder moment van de dag kunt kopen of verkopen.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles