European Media Partner

Elkaar inspireren voor een duurzamere wereld

We staan voor een aantal grote uitdagingen omtrent duurzaamheid. Onze energievoorziening is daar een van. Fossiele brandstoffen raken op en dat betekent dat we onze energie op een andere manier moeten opwekken, bijvoorbeeld door middel van zonne- en windenergie. Andere voorbeelden zijn ons gebruik van plastic, de manier waarop we onszelf vervoeren en onze voedselconsumptie. Duurzaamheid betekent andere keuzes maken en dat zit niet in het systeem van velen. 

Het is daarom belangrijk om mensen te inspireren, op een positieve manier, bij het maken van verantwoorde en duurzame keuzes, vertelt Anne Schipper, expert duurzame energie. “Voor veel mensen is de energietransitie een ver-van-hun-bed-show en dat kan anders.” Op dit moment is Nederland opgedeeld in energieregio’s. Er zijn dertig regio’s en zij moeten onderling uitvogelen hoe ze hun energiegebruik duurzaam gaan opwekken en de huizen gaan voorzien van warmte. Voor warmte kan dit door huizen van het aardgas te halen. Gemeenten kiezen in veel gevallen voor een wijkaanpak, vertelt Schipper. “Dit houdt in dat er onder andere informatieavonden voor de bewoners worden georganiseerd, waar uitvoerig wordt overlegd met de bewoners. Het verduurzamen van huizen heeft namelijk veel impact achter de voordeur en er moeten aanpassingen en investeringen gedaan worden. Het directe belang van de bewoners is dan heel duidelijk.” Voor het op een andere manier opwekken van energie is dit een ander verhaal. Bij bijvoorbeeld windenergie, stuit je op weerstand en dat is heel begrijpelijk, want de omgeving van de mensen verandert hierdoor. Een windmolen zorgt voor veel duurzame energie en minder CO2-uitstoot, maar dat is voor veel mensen iets ontastbaars. Mensen beseffen zich vaak niet dat de opgave heel groot is en maatregelen als windmolens en zonnevelden nodig zijn om aan onze energievraag te voldoen, aldus Schipper. 


“Ik mis het besef bij de mensen waarom we dit allemaal doen. Waarom is het belangrijk dat we ons huis gaan aanpassen en duurzame energie gaan gebruiken? De informatieavonden van de gemeenten gaan over wat er moet gebeuren achter de deur van de mensen en niet waarom het moet gebeuren. De technische oplossingen zijn er, nu nog het besef bij de mensen dat ze nodig zijn én dat de invloed die zij hebben groot is.”


Klimaatverandering is een waanzinnig groot probleem, gaat Schipper verder. “En om de invloed van de mensen tastbaar te maken moet eerst duidelijk worden hoe groot dat probleem is. Vervolgens moeten we het behapbaar gaan maken door mensen te inspireren en acties ondernemen die voor hen haalbaar zijn. Het hoeft niet perfect, het gaat erom dat iedereen doet wat hij/zij kan. Ik vergeet weleens mijn koffiebeker mee te nemen voor koffie op het station. Toch bestel ik mijn koffie, maar zonder de plastic deksel. Niet iedereen in Nederland hoeft vegetarisch te worden, we mogen best nog weleens het vliegtuig pakken en om een plastic tasje vragen. We moeten elkaar gunnen dat we het niet altijd perfect kunnen doen. Het gaat om het bewustzijn bij de mensen en weten dat jouw keuzes invloed hebben.” Het gaat erom dat we elkaar gaan aanmoedigen om de kleine stapjes te zetten om steeds meer duurzamere keuzes te gaan maken in ons leven. Het is een leerproces. Laten we onszelf de tijd gunnen om dat te ontdekken op een positieve manier voor een duurzamere toekomst, besluit Schipper. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles