European Media Partner

Efficiëntie en kosten besparing in de maakindustrie

Bij veel bedrijven in de maakindustrie staan het verzamelen en gebruiken van data nog redelijk in de kinderschoenen, maar door COVID-19 is de vraag naar remote access en data logging services in een stroomversnelling terecht gekomen.

“Bedrijven waren vaak wat huiverig over het delen van hun data en het werken met cloud systemen”, vertelt Ron Jansen, sales manager Benelux bij IXON. IXON levert een alles-in-een platform dat remote access en Industrial IoT makkelijk en toegankelijk maakt voor iedereen. “De cloud wordt door de maakindustrie vaak nog gezien als iets vreemds, terwijl je er in het dagelijks leven al heel vaak gebruik van maakt. Alle bankzaken en pinbetalingen lopen bijvoorbeeld via de cloud. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ook steeds meer behoudend ingestelde machinebouwers overstappen op cloud services.”


De reden daarvoor, vertelt Jansen, is dat door deze crisis steeds meer bedrijven de meerwaarde inzien van remote access-oplossingen en het slim inzetten van data. “Reizen wordt nu bemoeilijkt en men wil daarom graag op afstand veilig problemen kunnen oplossen, storingen verhelpen of een machine van nieuwe software voorzien. Met IXON Cloud is dat makkelijker dan ooit.”


“Machines bevatten enorm veel data en daar kan je heel veel waardevolle informatie uit halen”, aldus Jansen. “Je kan hieruit opmaken of de machine goed werkt, inzicht krijgen in real-time of historische productiedata of storingen analyseren om te zorgen dat deze niet nog een keer voorkomen. Data is ook bittere noodzaak voor predictive maintenance. Omdat je precies kunt analyseren wanneer een machine mogelijk weer een storing krijgt, kun je hierop inspelen en onderhoud inplannen als het jou het beste uitkomt. Door onderhoud preventief uit te voeren, wordt de downtime verminderd, wat weer leidt tot een soepelere productie.”


Data kan er ook voor zorgen dat je minder grondstoffen hoeft te gebruiken in een bepaald proces. “Energie bijvoorbeeld”, vertelt Jansen. “Of water. Je kan beter monitoren wat je machine verbruikt en daar kan je behoorlijk wat op besparen. Dat is efficiënter, en dus ook kostenbesparend. Ook de kwaliteit van producten die van een productielijn rollen kun je op deze manier beter waarborgen.”


Uiteindelijk valt en staat alles met security, aldus Jansen. “Als aanbieder van een Cloud platform is dit het allerbelangrijkste. We zijn daarom ook ISO 27001 gecertificeerd. Niet alleen op het product, maar ook onze mensen. Zij zijn stuk voor stuk bewust van het belang van security en we trainen ze hier ook in.”


www.ixon.cloud Feit

IXON Cloud in de praktijk

SANOVO TECHNOLOGY GROUP is een toonaangevende machinebouwer die gebruik maakt van IXON, zoals de IXrouter industriële VPN router en het IXON Cloud platform. “De IXON-oplossing is makkelijk te onderhouden en de performance en stabiliteit zijn erg goed”, vertelt Gerben Heinen, Teamleider Software bij SANOVO. “In onze machines zitten PLC’s en meerdere IPC’s voor besturing en interfacing. Via IXON Cloud zetten we een VPN-connectie op naar de IXrouter en nemen we deze systemen volledig over. Op deze manier kunnen we fouten opsporen en logs bekijken van de uitgevoerde acties van de operator.”

Momenteel is het doel van SANOVO om machinedata te verzamelen voor optimalisaties en nieuwe machines. In de toekomst kan deze data ook ingezet worden voor predictive maintenance. 

Delen

Journalist

Related articles