European Media Partner

Eeuwenoude plant opnieuw tot leven gebracht

Onlangs is professor Margit Laimer erin geslaagd een 32.000 jaar oud zaadje van een plant in een reageerbuis weer tot bloei te brengen. De cellen van de plant overleefden in de aarde van een arctische silica in de Siberische permafrostgrond en is nu weer tot leven gewekt.

Van de onbekende zaadsoort is Silene stenophylla, een anjerplant, gekweekt, zo meldt Innovation Origins. De plant wordt ‘in vitro’ gekweekt, wat betekent dat deze onder zeer gecontroleerde omstandigheden kan groeien, zonder risico op bijvoorbeeld schimmel. Om een nieuwe plant uit een cel te kweken moet de weefselkweek namelijk precies beheerst kunnen worden.


De eeuwenoude plant wordt onderzocht om te kijken hoe deze omgaat met klimaatveranderingen. Doordat deze zolang ingevroren is geweest, heeft de plant de klimaatveranderingen niet doorgemaakt. Laimer wil nu kijken wat het verschil in genomen is met hedendaagse familieleden van de plant. De kans is aanwezig dat genen zijn veranderd of dat de gen-expressie van verschillende organen verschillend is. Als er veel nucleotiden zijn veranderd in de plantensoort, stelt Laimer, dan zullen er waarschijnlijk ook nieuwe eigenschappen ontstaan. Zo kan worden nagegaan hoe planten zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden en hoe zij zich hiertegen beschermen.


Sileneplanten worden normaal gesproken ouder dan twee jaar, maar omdat deze plant in vitro geteeld wordt blijven de omstandigheden waarin deze groeit constant hetzelfde. Dat maakt de plant onsterfelijk, waardoor ook gekeken kan worden naar lange termijn veranderingen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles