European Media Partner

Eenvoud en ontspanning in de keuken

3 Vragen aan Joris Levens, coach bij Levens

Hoe kan een horecaondernemer gelukkiger worden?

“Dat is eenvoudig. Hij streeft ernaar continu dezelfde hoge kwaliteit te brengen zonder stress in de keuken. Ook de brutowinst moet hoog zijn. Nu zie ik vaak dat ondernemers bezig zijn met het oplossen van het tekort aan chefs, maar elk horecabedrijf kan al succesvol zijn met slechts 1 chef-kok. Die ene chef-kok zorgt voor het vastleggen van kwaliteit, prijs, look & feel. Hij automatiseert vervolgens de hele keuken zodat goedkopere krachten het kunnen uitvoeren.”


Wat bedoel je met automatiseren?

“Het bereiden van een kwaliteitsgerecht kun je automatiseren door te werken met slimme apparatuur die verbonden is met internet. De apparatuur neemt de bereidingswijze over en de chef ziet online wat er in de keuken gebeurt en kan hier de recepturen aanpassen. Het vak wordt veel leuker door meer tijd voor innovatie en creativiteit.”


Maar heb je dan meer rendement in de keuken?

“Ja, je bespaart op loonkosten, energieverbruik en afval. Zeker energieverbruik wordt behoorlijk onderschat. Wij zien bij klanten dat zij nu 30% minder energie verbruiken, wat kan oplopen tot duizenden euro’s. Ik adviseer horecaondernemers daarom om te innoveren. Vecht niet tegen personeelsgebrek, maar ga omdenken. Dat is beter voor de kwaliteit, winstgevendheid en ook veel leuker! Wij verwachten dat automatiseren in de toekomst de enige oplossing wordt.”


Delen

Journalist

Related articles