European Media Partner

Een warm onthaal in Friesland

Er even tussenuit of op vakantie in eigen land. In het noorden vind je de rust, het weidse, maar ook de gastvrije sfeer van de Friese provinciehoofdstad. In Leeuwarden laad je op, kom je bij, ontdek je verhalen en maak je kennis met de broodnuchtere maar o zo gezellige Friese cultuur.

Historische binnenstad

Middenin de platte, Friese natuur ligt Leeuwarden. Deze provinciehoofdstad kent een rijke geschiedenis die het waard is om te ontdekken. De verhalen die er verteld worden gaan soms eeuwen terug, naar een tijd van revolutie en opstand. Maar sommige verhalen zijn zelfs nog nat achter de oren, zoals die over het jaar dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was (in 2018). 

De tijd lijkt elkaar te ontmoeten in de historische binnenstad van Leeuwarden. Hier kun je namelijk heerlijk eten, drinken en shoppen. In de lokale kleding-, design- en delicatessenzaken, word je duidelijk wat dat noorden nou zo bijzonder maakt: de sfeer. Je kunt altijd rekenen op een warm ontvangst. De afgelopen jaren zijn er steeds meer conceptstores bijgekomen, die van het winkelen een unieke ervaring maken. Op zoek naar een simpele broek of nét dat ene paar sneakers: je vindt het hier.

Bijkomen doe je in de Prinsentuin, in een van de mooiste jachthavens van Europa. Dit stadspark, dat midden in de binnenstad gelegen is, was vroeger een lusthof van de Nassaus. Leeuwarden kent een ontzettend rijke oranje geschiedenis. Je waant je dan ook een prins(es) in deze groene oase. In de zomer komen locals en liefhebbers hier graag samen om van de zon, het water en elkaar te genieten. Een perfecte zomerdag sluit je af in een goed restaurant. Gezellig aan het water bij Proefverlof in de Blokhuispoort, eindeloos genieten bij biologisch restaurant Eindeloos of proosten met de lekkerste wijnen bij Sjoddy.Princessehof

Het Princessehof ken je misschien al als het Nationale Keramiekmuseum, maar wist je wel dat in dit bijzondere gebouw de roots van vele Europese koningshuizen liggen? Het 18de-eeuwse stadspaleis was van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. Het museum heeft nu twee nieuwe exposities die een inkijkje geven in het leven van deze twee roemruchte bewoners van het Princessehof.

Van Maria Louise wordt duidelijk dat zij cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. Was er zonder haar nog wel een koningshuis geweest? In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen. Aan de hand van jeugdfoto’s en voorwerpen wordt de band tussen Escher en het Princessehof meer dan ooit duidelijk. Ook maakte een van ’s werelds beste 3D street artists, Leon Keer, een grote schildering op de muur en het plafond geïnspireerd door Eschers werk Hol en Bol. Met zijn driedimensionale vertaling van het werk zorgt Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis.

Naast zijn bijzondere voormalige bewoners is in het Princessehof natuurlijk het Nationale Keramiekmuseum gevestigd. Naast wisselende, spraakmakende tentoonstellingen vind je er zeldzaam keizerlijk porselein uit China en prachtig art-nouveaukeramiek. Of bekijk iconisch Delfts Blauw en werk van kunstenaars als Picasso en Karel Appel.Hotel en Grand Café Post-Plaza

Een bezoek aan Leeuwarden is natuurlijk niet compleet zonder de perfecte overnachting. In Leeuwarden slaap je in stijl, op bijzondere locaties. In een stadspaleis, in een cel van de oude gevangenis of, zoals in Hotel Post-Plaza, in een voormalig postkantoor. Dit volledig omgetoverde postkantoor ligt in het historisch hart van de stad en is één van de meest luxueuze en indrukwekkende hotels van Friesland. Zowel in het hotel als in het aangrenzende grand café is er een perfecte balans tussen de oude, originele elementen van het gebouw en het comfort van modern design. 

Tijdens jouw verblijf aan Post-Plaza wordt alles tot in de puntjes verzorgd. Van ontbijt op bed tot diner in het grand café en van actieve activiteit tot relaxte borrel. Met een fiets van het hotel ontdek je het indrukwekkende Friese landschap. Leeuwarden beleef je ontspannen vanaf het water, op een van de fluistersloepjes van Greenjoy. Met een borrelbox vol met lekkers ben je zo een hele middag zoet.

Delen

Journalist

Wypkje Hettinga

Related articles