European Media Partner

‘Een tiny house is veel meer dan een kleine woning, het is een bepaalde levensstijl’

Klein wonen met zo min mogelijk spullen en als het kan ook nog off-grid. Voor velen een droom die steeds vaker werkelijkheid wordt. Tiny houses nemen in populariteit enorm toe in Nederland. 

“En dat verbaast mij niet”, vertelt Eefje Fehres, oprichter en eigenaar van Tinyhouse-store.nl. “Het is heel overzichtelijk en makkelijk en daar komen steeds meer mensen achter. Tijdens een reis naar Thailand in 2016 kwam mijn koffer later aan en had ik alleen mijn handbagage. En dat was niet heel veel. Daardoor kwam ik erachter dat ik ook met heel weinig spullen heel gelukkig kon zijn. Op datzelfde moment besloot mijn man thuis te gaan minimaliseren. En bij terugkomst besloot ik eens te gaan kijken naar informatie over tiny houses, die toen net opkwamen in Nederland.”


En dat was liefde op het eerste gezicht. Fehres: “Ik vond het geweldig, die tiny houses. Uiteindelijk werd een zoektocht van drie jaar met heel veel onderzoek dit jaar beloond met ons eigen tiny house en daar wonen we nu net in. Het was even wennen, maar ik zou niet anders meer willen. Ik ben zo klaar met schoonmaken, je hebt veel minder bezittingen en dat betekent voor mij ook meer vrijheid. En je hebt minder onderhoud. Maar de systemen voor het zuiveren van regenwater en afvalwater moet je wel goed onderhouden. Daarnaast geeft een tiny house ook financieel meer vrijheid. We hebben geen hypotheek, alleen onze maandelijkse woonlasten. Naast (financiële) vrijheid voel ik mij rijker nu ik in een tiny house woon, omdat ik mij vrijer voel. En rijk in de zin van rijk aan ervaringen. Je bouwt je eigen huis en dat is al een reis op zich. Waar ik voorheen de stopcontacten voor lief nam, ben ik mij er nu van bewust hoe moeilijk dat eigenlijk is om aan te leggen. Alles wat je voorheen voor lief nam, is nu een soort wonder.”


Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je geïnteresseerd bent in een tiny house. “Ik zeg ook vaak dat een tiny house voor de avonturier is. Het is nog relatief nieuw, de tiny houses in Nederland, en er moet dan ook nog veel gepionierd worden. Bij de gemeenten is er niet een papiertje voor tiny houses wat je kunt invullen. Als je een plek wilt voor een tiny house, moet je eerst deze plek zien te vinden en daarvoor zijn veel gesprekken met de gemeenten nodig. Mensen die ik spreek en die graag een tiny house willen vraag ik altijd eerst precies wat ze nu willen. Wil je een tiny house op wielen of niet? Heb je al een plekje en wil je (deels) off-grid of is dat niet nodig? Je kunt niet anders dan je eerst goed verdiepen in tiny houses en de regels van de gemeente. Als je een tiny house leuk vindt en geïnteresseerd bent om er in te gaan wonen raad ik altijd eerst aan om eens naar open dagen te gaan. Je kunt dan eens binnenkijken in een tiny house en vragen stellen aan de bewoners en er zo achter komen hoe het nu echt is om in een tiny house te wonen.”


De populariteit van tiny houses zal alleen maar gaan toenemen, besluit Fehres. “Waar voorheen het huis groot, groter, grootst moest zijn lijken steeds meer mensen overtuigd te zijn van het feit dat een klein huis ook heel fijn is, en dat je echt niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. En met deze (kleine en rijke) levensstijl ben ik het helemaal eens.”

Delen

Journalist

Related articles