European Media Partner

‘Een stoïcijnse mindset zou ik iedereen willen aanraden’

Een goede gezondheid betekent mentaal én fysiek energiek en gezond zijn. Onze gezondheid is één van de belangrijkste pijlers van ons bestaan en dat beseffen we pas wanneer die gezondheid onder druk komt te staan. 

“Zeker voor topsporters is zowel de fysieke als mentale gezondheid van belang”, vertelt Mark Tuitert, voormalig olympisch kampioen schaatsen, auteur van het boek ‘DRIVE: train je stoïcijnse mindset’ en ondernemer. “Is je mentale gezondheid niet in orde dan heeft dat zijn weerslag op je fysieke gesteldheid en vice versa. Het is als topsporter zo’n groot onderdeel van je bestaan, waardoor het ook een groot onderdeel wordt van je identiteit.”


Topsporters hebben altijd te maken met een enorme druk die op hun schouders ligt, gaat Tuitert verder. “Er moeten namelijk goede prestaties worden geleverd en wedstrijden worden gewonnen. Ook in mijn geval wilde ik als twintigjarige zoveel mogelijk wedstrijden winnen en mijn talent verzilveren. Dat was immers waar het allemaal om draaide. Maar ik liep mijzelf totaal voorbij. Ik negeerde mijn gevoel, trainde zeven dagen in de week, twee keer per dag. Idioot natuurlijk, want iedereen weet dat je je lichaam ook voldoende rust moet geven om te kunnen herstellen. Maar ik duwde emotionele gevoelens weg. Mijn ouders lagen toentertijd in scheiding en ik nam als oudste zoon van het gezin automatisch een bepaalde rol op mij. Zo kwam ik terecht in een giftige cocktail van druk om te presteren waardoor zelfreflectie ontbrak.”


Met het gevolg dat goede resultaten achter bleven. “Ik liep rond met frustraties omtrent de scheiding van mijn ouders en toen ben ik in aanraking gekomen met de stoïcijnse mindset. Deze mindset, een denkwijze die het licht zag rond 300 voor Christus in het oude Griekenland, wordt gekenmerkt door een praktische denkwijze. Wat mij het meeste aansprak in deze denkwijze was dat de stoïcijnen allesbehalve dagdromende, achteroverleunende filosofen waren. Ze stonden midden in het leven, namen een standpunt in en zochten naar een manier om ondanks alles een zo goed mogelijk leven te leiden.”


Zijn ambities moesten gekanaliseerd worden, leerde Tuitert. “Heel gericht ging ik mij afvragen waarom ik dit allemaal deed. Haalde ik daar mijn geluk nog wel uit en welke waarde geef ik het doel wat ik wil behalen? Niet het doel, maar de weg daar naartoe werd steeds belangrijker. Hiervoor ging ik mijzelf onthechten van het resultaat. Ben je als atleet alleen gelukkig als je goud behaalt? Hoe kun je streven naar het hoogste, zonder aangedaan te zijn wanneer het niet lukt? Er zijn nu eenmaal zaken die je niet in de hand hebt. Zo kan de tegenstander heel sterk zijn of een pandemie kan zomaar roet in het eten gooien. Het gebruik maken van het gezonde verstand, op een kalme manier kijken wat je wel kan controleren, heeft mij enorm geholpen tijdens mijn sportcarrière, maar ook daarna.”


Het leven is niet altijd gemakkelijk. “Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet. Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen. Ben je hier mentaal tegen bestand dan heb je meer veerkracht om hier mee om te kunnen gaan. Het leven is al chaotisch en onzeker genoeg en door tools te gebruiken uit de stoïcijnse filosofie (let op: het is geen lifehack maar een grote gereedschapskist waar je bepaalde onderdelen uit kunt halen) kun je leren minder snel te oordelen over jezelf én over de mensen om je heen. Zo wordt het leven vanzelf leuker. En bedenk daarnaast wat jij kunt bijdragen voor de maatschappij en mensheid. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, maar we zijn tegelijkertijd ook onderdeel van een groter geheel waar iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid voor heeft.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles