European Media Partner

Een stoer dagje uit in eigen land

Marinemuseum

Wie de marine wil beleven, moet zeker een bezoek brengen aan het Marinemuseum! Hier ontmoet je zeehelden, kun je aan boord stappen van de museumschepen en bekijk je uniformen en wapens. Het museum is een leerzaam uitje voor het hele gezin. In de Geschutmakerij kruipen kinderen (en stiekem ook ouders) in de huid van de technici van de marine. Ze ontdekken spelenderwijs meer over sonar, bewapening en navigatie. En worden uitgedaagd om zelf een schip uit te varen, radioverkeer te onderscheppen en ontcijferen en een boordkanon te bemannen.

Een echte blikvanger is de onderzeeboot de Tonijn! Uniek is dat je de onderzeeboot, die in het verleden gevaren heeft, aan boord kunt bekijken. Kruip door het luik en oud-bemanningsleden aan boord vertellen je spannende verhalen over de Koude Oorlog. 


Het museum is gevestigd op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Dit unieke complex was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine. Verder zijn er op dit culturele erfgoed het Reddingmuseum, de Museumhaven, diverse horecazaken en nautische en culturele instellingen te vinden. Wandel zelf of met een gids en geniet op een terrasje aan de kade.
Stelling Den Helder

De Stelling Den Helder is één van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinies in Nederland. De Stelling is in opdracht van Keizer Napoleon Bonaparte gebouwd ter bescherming van de Marinewerf Willemsoord. Voor de verdediging van de oorlogshaven liet Napoleon meerdere forten bouwen. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk en vormen samen de Stelling Den Helder. 


Een aantal forten kun je ook bezoeken, waaronder Fort Kijkduin. In dit fort beleef je twee eeuwen militaire geschiedenis. Daarnaast zijn er diverse aquaria met vissen uit de Noord- en Waddenzee. Op loopafstand is het Atlantikwall Centrum te vinden waar je kunt ontdekken hoe Den Helder de zwaarst gebombardeerde stad van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog werd.


Wandel langs de forten uit de tijd van Napoleon en de Nederlandse verdedigingswerken en vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereld- oorlog. Geniet onderweg van schitterende uitzichten op de binnenlandse duinen (nollen), dijken, strand en zee.
R.W. van de Wint - Het Nollenproject

R.W. van de Wint (1942-2006) heeft zich in 1980 teruggetrokken in het oude binnenduin gebied De Nollen, nadat hij het exposeren in Europese musea achter zich had gelaten. Hier concentreerde hij zich op het maken van schilderingen, beelden en bouwsels in samenhang met het duinlandschap. De Nollen werd zijn levenswerk. Van de Wint is onder meer bekend door zijn schilderingen in de Tweede Kamer. Daarnaast heeft hij zo’n vijfendertig sculpturen gerealiseerd die verspreid door Nederland staan.


Vijfentwintig jaar lang heeft Van de Wint zich op De Nollen geconcentreerd op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, kleur, ruimte en maat, van verdieping en relativering. Op één minuut loopafstand van Station Den Helder Zuid bevind je je ineens in een ‘landschap van de verbeelding’ dat je blik op de werkelijkheid verscherpt. Wat begon als een artistiek experiment in dit oude verwaarloosde binnenduingebiedje, groeide uit tot een ‘totaalkunstwerk’.

Delen

Journalist

Anke de Vries

Related articles