European Media Partner

Een stevige fundering voor bedrijfsdata is nodig voor de toekomst

Van de ene op de andere dag moesten heel veel mensen afgelopen maart allemaal thuis werken en dat doen we tot op de dag van vandaag nog steeds zoveel mogelijk. Dit heeft grote gevolgen gehad voor vele bedrijfsprocessen in organisaties. Zo ook voor de digitalisering van het remote werken en de gevolgen daarvan op de business software.

“Door de coronacrisis hebben veel mensen de digitalisering als een disruptie ervaren, maar ik zie dat veel meer als een versnelling”, vertelt Nancy Rademaker, keynote speaker en partner bij Nexxworks. “Naar mijn mening maken we dan ook de grootste digitale transformatie ooit door. Allereerst zag je de noodzaak bij heel veel bedrijven om digitaal te gaan werken. Bedrijven die al in Cloud-oplossingen hadden geïnvesteerd konden dit heel eenvoudig doen. Het voordeel hiervan is namelijk dat je niet alleen gemakkelijk kan opschalen, maar ook kan terugschalen. Veel bedrijven zagen tijdens de coronacrisis hun productie minder worden of zelfs helemaal stil komen te liggen en dan is het kunnen terugschalen absoluut een voordeel. Daarnaast zag je dat bij bedrijven, die wat betreft hun business software met verouderde spullen en niet met Cloud-oplossingen werkten, het aanpassen aan het thuiswerken moeizaam verliep.” 


Veel bedrijven hebben inmiddels, hopelijk, de stap richting de Cloud al gemaakt, gaat Rademaker verder. “Helaas is de Cloud niet één ding. Zo is er een Publieke Cloud, waarvoor veel bedrijven nog wat huiverig zijn, maar er zijn daarnaast ook nog andere opties als Private en Hybride Cloud. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden en bedrijven moeten zich dan ook goed laten adviseren wat er bij hun organisatie past. Doe je dat niet en is je informatie-architectuur niet voldoende op de toekomst gericht, dan ontstaat het gevaar dat je alle investeringen enkele jaren later weer het raam uit kan gooien. De investeringen zijn niet meer zo fors als vroeger, maar omdat ze zich niet op korte termijn terug laten zien of terugbetalen zijn veel bedrijven terughoudend. En dat is jammer, want het is cruciaal dat je een goede fundering hebt om, zeker met de alsmaar toenemende hoeveelheid aan data, te kunnen blijven innoveren, groeien en opschalen.”


De omvang van data zal in de toekomst exponentieel groeien, aldus Rademaker. “En dat is alleen maar goed, maar dan moet die data wel correct zijn en moeten we er de juiste informatie uit kunnen halen. Alleen dan kan een organisatie erop sturen. Zeker voor business software is het van belang dat er vooral op realtime data gestuurd gaat worden. Aangezien veel van die gegevens door verschillende applicaties worden gegenereerd en zich vaak op verschillende plekken bevinden, is het correct samenbrengen ervan essentieel om er de juiste informatie uit te kunnen halen. Ook hier is het opzetten van de juiste informatie-architectuur dus wederom cruciaal. Veel bedrijven worstelen daar momenteel nog mee.”


In de toekomst zal Artificial Intelligence in toenemende mate een rol gaan spelen, besluit Rademaker. “Bedrijven doen dit al in analytics toepassingen, maar ik zou iedereen willen aansporen om echt eens goed te verdiepen in de mogelijkheden van AI. Zoek uit wat voor waarde het echt kan toevoegen aan jouw bedrijf. AI kan voorspellingen doen, op heel veel vlakken. Dan is het handig om te weten op welk vlak dit voor jou voordelen kan opleveren. De voorspellingen van AI worden nauwkeuriger naarmate meer parameters worden toegevoegd, dus is het belangrijk om daarmee te experimenteren. Sommige parameters lijken dan misschien niet relevant, maar zouden dat voor het algoritme wel kunnen zijn. Zo voorkom je dat je informatie mist die van grote toegevoegde waarde kan zijn voor je bedrijf. Durf je blik dus te verruimen. Uiteindelijk stelt het je in staat om kritische meetinstrumenten in te bouwen in je organisatie, waardoor je snel kunt reageren en beslissingen kunt nemen. Zo blijf je als bedrijf goed voorbereid op de (digitale) toekomst.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles