European Media Partner

Een sfeerhaard helpt je door de donkere dagen

Het wordt kouder, de nachten worden langer en we zitten meer binnen. En wat is er nou knusser dan in de donkere maanden gezellig met je geliefden rondom het haardvuur zitten en gezamenlijk in de vlammen staren.

Tegenwoordig kun je het je bijna niet meer voorstellen, maar vroeger stond er in ieders woonkamer een haardvuur. Met de komst van gaskachels en centrale verwarming verdween het haardvuur als warmtebron langzaam maar zeker uit onze woningen. Toch worden we er nog steeds enthousiast van als we op vakantie in een huisje met haard verblijven en verzamelen we ons in de zomer massaal rondom het kampvuur. Dus waarom zouden we de haard niet gewoon terug ons huis in halen?


Een van de argumenten die tegenwoordig vaak aangehaald wordt is het milieu. Een traditionele haard stoot een hoop CO2 uit en is dus niet de beste keuze als het milieu je lief is. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende haarden op de markt die het milieu ontzien of zelfs helemaal niet meer belasten. Denk bijvoorbeeld aan hybride inbouwhaarden die elektrisch en gas met elkaar combineren. LED-projectie vervangt een deel van de vlammen en voorziet de houtstammen en het asbed van een rode gloed, waardoor een rijk vuurbeeld gecreëerd wordt met de helft van het gasverbruik van een echte haard. Ook wordt de haard niet zo heet als een traditionele gashaard, waardoor je lekker rondom het vuur kan blijven zitten zonder dat dit onaangenaam wordt.


Een andere optie is een elektrische haard op basis van waternevel. Als je hier van dichtbij naar kijkt, kun je zien dat de vlammen los in de lucht hangen, waardoor je het gevoel hebt dat de vlammen vanuit het midden van de haard komen. De waternevel wervelt net zoals natuurlijke vlammen ook doen. Om het geheel compleet te maken kan er elektrische verwarming bijgeschakeld worden, waardoor er wel degelijk warmte van de haard afstraalt, maar zonder de uitstoot van schadelijke stoffen en zelfs zonder gasaansluiting. Sterker nog, een haard met waternevel gebruikt niet veel meer dan een paar lampen. En je hebt geen schoorsteen nodig, want de waternevel hoeft niet afgevoerd te worden. Dit betekent dat het plaatsen van de haard vaak een stuk minder complex is en dat deze bijna overal ingebouwd kan worden.


Volgens verschillende onderzoeken is het hebben van een haardvuur ook goed voor de mentale gezondheid. Als je ’s avonds lekker in de vlammen kan staren word je daar veel rustiger van dan wanneer je voortdurend op je smartphone kijkt. Ook je hartslag gaat erdoor omlaag. Als je kiest voor een duurzame sfeerhaard kan dit dus flinke voordelen opleveren voor je mentale gezondheid. En je houdt rekening met je omgeving! 


Maar bovenal is een haardvuur in huis natuurlijk gewoon heel erg gezellig. Zeker nu we elkaar niet buiten de deur kunnen ontmoeten is het belangrijk om thuis een fijne plek te creëren en zeker in de donkere, koude maanden kan een haard in je interieur eigenlijk niet ontbreken. Zeker als het milieu en de installatie niet langer een probleem hoeven te vormen. Dus gun jezelf een sfeerhaard, om lekker én verantwoord van te genieten!

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles