European Media Partner

Een prikkel tot meer bezieling

Omroep MAX laat zich niet alleen zien als vereniging die mooie televisie- en radioprogramma’s maakt, maar geldt ook als voorvechter om de doelgroep van senioren meer levensgeluk te bieden. “We willen op een positieve manier laten zien dat je op oudere leeftijd nog volop in het leven kunt staan”, zegt Omroep MAX-directeur Jan Slagter.

Een recent voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt, is de groots opgezette tv-show Eén Tegen Eenzaamheid, die werd uitgezonden op 16 oktober. Dat programma, gepresenteerd door Sybrand Niessen en Martine van Os, haakt aan bij de vorig jaar door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gestarte overheidscampagne over dit thema.


“Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Zeker niet bij alle ouderen, maar wel bij een deel daarvan”, signaleert Slagter. “Op basis van zo’n signaal is het toch prachtig dat wij in staat zijn om dat op een positieve manier bespreekbaar te maken. Zoiets moet je nationaal op de kaart zetten, ook door het initiatief van minister De Jonge, om het daarna met lokale initiatieven tot uitvoer te brengen. Elke regio en elke omgeving is anders. Dat vraagt om maatwerk.”


Dat thema eenzaamheid krijgt nu ook een draai in het voornemen om een eigen MAX Café op te zetten. Dat moet je letterlijk zo nemen: een echt café dat open staat voor senioren om een kop koffie te bestellen, of een biertje, maar waar ze uiteraard ook volop worden gestimuleerd om met elkaar in contact te komen. Een precieze locatie is er nog niet, maar de plaats wel: Zoetermeer. “Het is natuurlijk wel zo: ouderen moeten zelf de eerste stap zetten. We kunnen laten zien dat je niet eenzaam hoeft te zijn, maar je moet zelf het initiatief nemen.” Waar Slagter het ook even over wil hebben, is het programma We zijn er bijna, waarin een groep wat oudere kampeerders tal van avonturen beleven. Dat programma is een mooi haakje voor de constatering dat je als senior niet achter de geraniums hoeft weg te kwijnen, maar dat je als 70- of 80-plusser nog volop in het leven kunt staan. 


En Heel Holland Bakt dan? Absoluut een leuk programma met een miljoenenpubliek. Maar om nu te zeggen dat aandacht voor gezondheid de boventoon voert met al die zoetigheid? Daar gaat per week flink wat suiker doorheen. Helemaal niet erg, reageert presentator van dat programma, André van Duin. Hij vindt het een fantastisch programma, hij vindt het prachtig om te zien hoe mensen al hun baksels voor elkaar krijgen, maar hij is zeker niet de grootste afnemer van zoetigheid die er rondloopt. “Ook voor zoetigheid geldt: met mate. Natuurlijk lust ik wel een gebakje, maar ik ben niet echt een grote gebakjesklant. Om gezond en gelukkig oud te worden, moet je gewoon een beetje bewust en kalmpjes leven. Dat geldt net zo goed voor je nachtrust. Moet je in ieder geval genoeg van pakken. En als je ’s avonds iets te doen hebt, en je bent overdag vrij, dan kan het soms heerlijk zijn om ’s middags even een uiltje te knappen.”


We hebben van doen met een optimistisch mens. Zoveel is wel duidelijk. Laten we het ook eens omdraaien. Wat heeft André van Duin te zeggen tegen de medewerker die iedere dag met tegenzin in zijn lijf naar zijn werk fietst? In ieder geval, reageert Van Duin, blijven fietsen! Dat is immers gezond. “En met tegenzin naar je werk? Zou ik niet doen. Het grootste deel van je leven zit je toch aan die baan vast. Dus als dat niet bevalt, zou ik zeker iets anders gaan doen. Er is werk zat. Voldoende vacatures.”


Wat je in ieder geval niet moet doen: piekeren. Dat brengt je eigenlijk geen steek verder. Gewoon rustig doorademen en niet bezig zijn met aan je te laten frummelen. “Als senior weet je dat het niet alleen maar flitsend en snel hoeft. Slow television brengt ook een hele hoop rust”, besluit Slagter. “Is wel zo goed voor de innerlijke ontspanning. Inspanning moet op zijn tijd, maar ontspanning ook.”


Delen

Journalist

Related articles