European Media Partner

Een oplossing voor wegwerpplastic

In 2021 komt er een verbod op een aantal wegwerp plastic producten, zoals plastic bordjes, bestek en rietjes. Veel horecagelegenheden ondervinden daardoor problemen voor hun take away en home delivery en moeten op zoek naar een alternatief. Maxime van Zanden en Maurits Last, oprichters van SwapBox bedachten de oplossing.

Waarom hebben jullie gekozen voor herbruikbare verpakkingen en niet biologisch afbreekbare verpakkingen?

Last: “Biologische afbreekbaar is in de praktijk helemaal niet duurzaam, tenzij het wordt verwerkt in een industriële setting. Het enige is dat deze verpakkingen vrijwel nooit terecht komen in deze setting. Wanneer de bio afbreekbare verpakkingen niet op die manier kan worden verwerkt, worden ze verbrand of komen ze terecht op een stortplaats en duurt het vaak jaren voordat deze afbreekt en dan nog gebeurt dat niet volledig want door ultraviolet zonlicht verzwakken de polymeren en breken ze af tot hele kleine microplastics die eindigen op het land of in de zee.” 


Is de consument bereid te kiezen voor de herbruikbare bakjes?

Van Zanden: “Na uitgebreid kwantitatief onderzoek is gebleken dat die drempel voor het hergebruiken van producten helemaal niet zo hoog is voor consumenten. Zeker als consument geen statiegeld hoeft te betalen en het gebruik dus helemaal gratis is. Als de consumenten de keuze hebben voor een duurzame en niet-duurzame optie gegeven wordt, is de kans groot dat consument kiest voor het duurzame alternatief.”


Welke rol speelt technologie een rol bij jullie herbruikbare bakjes?

Last: “De gedachte van de app voor de herbruikbare bakjes is dat we geen statiegeld hoeven te vragen. Dat betekent wel dat het bakje moet worden verbonden aan de consument anders krijgen we de bakjes niet terug. Hiervoor moeten ze dus uniek identificeerbaar zijn (elk bakje heeft een eigen code) en daarom moet de consument een account aanmaken, zodat we de bakjes hieraan kunnen koppelen. Daarnaast maakt de app het leuk, omdat de consument bijvoorbeeld kan zien hoeveel plastic bijvoorbeeld zij heeft bespaard. Ook alle drop-off locaties in Amsterdam zijn in de locator van de web app te zien. Zo kun je gemakkelijk het bakje weer inleveren.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles