European Media Partner

Een onontdekt stukje Nederland in het Caribisch gebied

Het Caribische eiland Sint Eustatius heeft sinds 2010 de status van bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En bijzonder is dit eiland zeker. Klein maar fijn, met een rijke geschiedenis en prachtige natuur. Helemaal weg van de massa en toch goed bereikbaar per boot of vliegtuig vanaf Sint Maarten.

St. Eustatius heeft veel ongerepte schoonheid te bieden. “Op St. Eustatius vind je twee prachtige nationale parken, een mooi stadje en een bijzondere vulkaan”, vertelt Ronnie Rokebrand, adviseur bij Oasis Premium Resorts. “Ook is er een nationaal park onderwater, waar je fantastisch kunt duiken en snorkelen.”


Wie aan het Caraïbisch gebied denkt, denkt aan parelwitte stranden, vertelt Rokebrand. “Ook op St. Eustatius kan je heerlijk op het strand liggen, maar het eiland heeft nog veel meer te bieden. Zo is er een zeer fraai natuurgebied. Je kan als het ware de vulkaan inlopen en daar vind je dan een prachtig regenwoud met allerlei flora en fauna. Het is de perfecte plek voor een wandeling, want er is ontzettend veel te zien.”


Ook in de hoofdstad, Oranjestad, is genoeg te zien en te doen. “Er wonen maar 3200 mensen in Oranjestad, dus het is er lekker rustig, maar het is er allesbehalve saai”, stelt Rokebrand. “De stad is nog echt Caraïbisch, met mooie houten woninkjes en kleine restaurantjes. En het eiland is vrij van criminaliteit, waardoor je onbezorgd op pad kunt.”


Ook heeft het eiland een unieke historie, aldus Rokebrand. “Zo onbekend als het eiland nu is, zo bekend was het vroeger. Alle schepen vanuit de Verenigde Staten en Europa kwamen aan in de haven van St. Eustatius, omdat ze hier belastingvrij konden aanmeren. Omdat deze schepen nogal eens zonken liggen er op de bodem ook oude scheepswrakken die voor duikers zeer interessant zijn om te bekijken. Daarnaast was het eiland ook de eerste die de Verenigde Staten erkende als land. Een deel van de Armada lag voor de kust van het eiland en gouverneur De Graaf schoot het saluutschot om ze te erkennen. Deze kanonnen staan nog steeds op Fort Oranje, bovenaan Oranjestad.”


Er is dus voor cultuursnuivers, natuurliefhebbers, duikers en snorkelaars genoeg te doen op het eiland. Voor Oasis Premium Resorts reden genoeg om te starten met de bouw van hun Oasis Golden Rock Resort. “Dat leidde tot een flinke impuls voor het eiland”, vertelt Rokebrand. “Tot voor kort was er nog weinig op het gebied van toerisme. Er waren weinig restaurantjes en er was zelfs geen openbaar vervoer op het eiland. Tegelijk met het resort starten we daarom een eigen busdienst. Deze is deels gratis voor onze gasten en de bewoners van het eiland kunnen er tegen een vergoeding ook gebruik van maken. Daarnaast gaan verschillende bedrijven op het eiland profiteren van de komst van het resort. Zo zijn er bijvoorbeeld meer restaurants geopend die de gasten uit het resort vanaf mei, als het resort open gaat, en de lokale bevolking met open armen ontvangen. We hebben daarnaast ook een hotelschool in Oranjestad opgericht, waar we mensen opleiden die vervolgens in het resort of in een van de andere hotels of horecagelegenheden op het eiland aan de slag kunnen. Zo zorgen we voor extra werkgelegenheid op het eiland en voor goed opgeleid personeel.”


Daarnaast staat ook duurzaamheid hoog op de agenda. “We bouwen het Oasis Golden Rock Resort van de grond af op, dus het was een unieke kans om dat zo duurzaam mogelijk te doen”, vertelt Rokebrand. “Alle elektriciteit wekken we zelf op met zonnepanelen. Daarnaast is water schaars op St. Eustatius en we willen geen water wegnemen van de lokale bevolking. Daarom hebben we een pomp geplaatst waarmee we zout water van 92 meter diepte oppompen. Dit water zetten we om in zoet drinkwater. Daarnaast maken we al het water dat we gebruiken ook op een natuurlijke wijze weer schoon om het vervolgens weer in te zetten als irrigatiewater voor onze botanische tuinen. De vis voor het restaurant verkrijgen we via lokale vissers en de planten voor de tuinen halen we bij het lokale tuincentrum. Zo werken we lokaal en duurzaam.”


Voor wie een volledig verzorgde vakantie wil weg van de drukte is St. Eustatius de perfecte plek. “Het is echt een onontdekte parel in de Caraïben.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles