European Media Partner

Een nieuwe standaard voor diagnostiek

In de afgelopen twee jaar bleek testen op infectieziekten belangrijker dan ooit. PathoFinder richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van de testen die hiervoor nodig zijn.

Toen PathoFinder in 2004 werd opgericht was het doel om een nieuwe standaard te zetten in het aantonen van infectieziekten, met de opsporing van de oorzaak van een longontsteking als duidelijk voorbeeld. Er zijn nog steeds heel veel mensen die overlijden aan een longontsteking, welke door vele verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kan worden. Op basis van het klinische beeld kan niet worden vastgesteld welk virus of welke bacterie  de infectie veroorzaakt, maar met de juiste technologie kan het pathogeen aangetoond worden, waardoor gerichter behandeld kan worden op de oorzaak van de infectie.


PathoFinder’s 2SmartFinder® technologie maakt de detectie en differentiatie van tot wel 24 ziekmakende virussen, bacterien, schimmles en parasieten mogelijk in één test. Deze technologie stond aan de basis van de ontdekking van SARS-CoV-2. Toen vanuit Wuhan het bericht kwam dat er heel veel mensen ziek werden en overleden is PathoFinder’s RespiFinder2Smart test, die in staat is om 22 ziekteverwekkers te identificeren, ingezet door het Chinese volksgezondheidsinstituut om te achterhalen welk virus het betrof. Toen deze test negatief uitpakte bleek: dit is een virus dat we nog niet kennen. PathoFinder heeft de test vervolgens uiteraard aangepast zodat ook COVID-19 en mutaties van dit virus opgespoord kunnen worden. Ook toen onlangs de nieuwe omikron-variant opdook bleek de test deze zonder moeite op te kunnen sporen. En ontstaat er een nieuw virus of een nieuwe bacterie? Dan wordt de test opnieuw geüpdate om ook deze te kunnen opsporen.


PathoFinder is het enige bedrijf in Nederland dat zulke breed opgezette testen ontwikkelt, valideert en verkoopt. En die testen zijn eigenlijk verrassend simpel. Het is een doosje met buisjes met daarin enzymen en stukken DNA om heel specifiek het genetisch materiaal van de ziekteverwekkers aan te tonen. Deze testen worden in een diagnostisch lab met specifieke analyse apparatuur gebruikt zodat met zekerheid gezegd kan worden welk virus het betreft.


En dat dat van het grootste belang is, is het afgelopen jaar duidelijk gebleken. Willen we toekomstige pandemieën vermijden dan is het dus noodzakelijk dat we blijven inzetten op het verbeteren van de diagnostiek. Door te testen kunnen we zien waar nieuwe virussen of bacteriën ontstaan of waar bekende micro-organismen uitbraken veroorzaken, en kunnen we dus ook zorgen dat deze zich niet verder verspreiden. Door zoveel mogelijk potentiële ziekteverwekkers in kaart te brengen kan je met één test de oorzaak van verschillende ziekten achterhalen en daarmee gerichter behandelen. Dat is de missie van PathoFinder, om een bijdrage te leveren aan een goede gezondheidszorg  en preventie door het ontwikkelen van brede diagnostiek van infectieziekten.

Meer weten? Kijk dan op www.pathofinder.com.

Delen

Journalist

Related articles