European Media Partner

Een kleurrijk dieet voor meer vitaliteit

We zijn ons de laatste tijd nog meer bewust geworden van het belang van een goede gezondheid. Ook voor ouderen is het van groot belang gezond en vitaal te blijven, maar juist het belangrijkste element voor een goede gezondheid, goede voeding, is voor ouderen vaak een obstakel.

Culinair publiciste en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden (bekend van onder andere Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland) probeert ouderen dagelijks op de hoogte te houden van het belang van goede voeding, zeker ook in deze tijd. “Je ziet bij ouderen vaak dat ze geen zin hebben om voor zichzelf te koken, zeker als er geen partner meer is waar ze samen mee kunnen eten. Eten gaat vaak meer om een gevuld gevoel, dus grijpen ze eerder naar een boterham om maar even snel iets gegeten te hebben. En dat terwijl gevarieerde voeding voor ouderen juist zo belangrijk is. Ondervoeding bij ouderen komt enorm veel voor, niet omdat ze helemaal niks eten, maar omdat ze niet voldoende gevarieerd eten en hierdoor voedingsstoffen missen.” 


Janny van der Heijden, culinair publiciste en tv-persoonlijkheid


Naarmate je ouder wordt, nemen ook je smaak en reuk af, waardoor eten minder leuk wordt. Daardoor verliezen ouderen vaak het plezier in koken en eten. “Maar als je ook op hoge leeftijd gezond wilt blijven, zal je toch aan je voeding moeten denken”, vertelt Van der Heijden. “Om je spieren sterk te houden zijn vooral eiwitten erg belangrijk. Deze haal je bijvoorbeeld uit vlees, vis en eieren. Pas wel op dat je niet te veel zout binnenkrijgt, want dat is dan weer slecht voor de nieren. Eigenlijk moet je vooral kleurrijk eten. De natuur heeft ervoor gezorgd dat elke kleur groente en fruit zijn eigen voedingswaarde heeft. Een groene bladgroene bevat andere vitaminen dan een rode tomaat. Als je alle kleuren op je bord hebt, dan eet je al gauw gezond.” Ook eten veel ouderen te weinig groenten. “Vaak eten ze deze alleen bij de hoofdmaaltijd, maar je kan heel gemakkelijk groenten aan je dieet toevoegen door bijvoorbeeld een salade te eten naast je boterham. En diepvriesgroenten zijn net zo goed als verse groenten, soms bevatten ze zelfs meer vitaminen. Als je niet te vaak naar de supermarkt wilt, of dit niet meer zo goed kan, dan kan het echt een enorm verschil maken om een kleine voorraad aan te leggen.”


Want de drempel die ouderen over moeten om gezond voor zichzelf te koken blijft hoog. Volgens Van der Heijden moeten we daar gezamenlijk onze verantwoordelijkheid voor nemen. “In de supermarkt is bijna alles gericht op twee personen of op gezinnen, dus het is vaak moeilijker en ook duurder om voor één persoon te koken. De coronacrisis maakt dit nog eens extra lastig en complex omdat sommige ouderen nu ook helemaal niet meer naar de supermarkt durven te gaan, juist nu het extra belangrijk is dat ouderen goed eten om vitaal te blijven. Die ouderen moeten we nu echt bijstaan, zodat ze niet ondervoed raken.”


Online zijn natuurlijk enorm veel recepten voor alleenstaanden te vinden, maar deze informatie bereikt lang niet alle ouderen. “Heel veel ouderen zijn digitaal niet zo vaardig”, vertelt van der Heijden. “Daarom is het belangrijk om ouderen bijvoorbeeld via de televisie te bereiken. Die televisie is op dit moment ook hun enige contact naar de buitenwereld toe, dus het is enorm belangrijk dat we ook aan hen denken en hen via dit kanaal bewust maken van de vele mogelijkheden.” 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles